USA har vunnit fyra av fem OS-turneringar.Det sätter lite perspektiv på den svenska kvartsfinalbragden.– Det här är unikt och jättestort, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Hon var med i truppen redan i OS 2004 och har upplevt mycket under sina år i det svenska fotbollslandslaget. Men frågan är om någon match slår segern mot USA på Mané Garrincha-stadion.

– Det är jättestort i en enskild match, säger Lindahl.

– Å andra sidan har det inte lett till en medalj än.

Tog första straffen

Det stod 1–1 efter 120 minuter. Då visade den 33-åriga Chelsea-målvakten vägen när hon gick åt rätt håll och räddade Alex Morgans straff. Det gav svenskorna övertaget direkt i straffläggningen. Linda Sembrant missade sedan Sveriges tredje straff, innan Christen Press brände USA:s femte.

Sedan gick Lisa Dahlkvist fram och sköt Sverige till semifinal.

– Jag har varit på den förlorande sidan så jävla många gånger. Nu kände jag att där – som 33-åring – vände det. Det var skönt, säger Lindahl och skrattar.

För Sverige, som aldrig har tagit en OS-medalj, väntar nu semifinal på klassiska Maracanã i Rio på tisdag. Därefter bronsmatch eller final på fredag.

– Jätteskönt att vi har kommit till det här läget. nu har vi två chanser att spela om medalj, oavsett.

En annan som gör sitt fjärde OS är Lotta Schelin. Hon bestals på ett regelrätt mål i förlängningen, efter en felaktig offsideavvinkning, men fick ändå jubla till slut.

"Helt galet"

Schelin, som satte den första svenska straffen, hade också svårt att hitta många tillfällen i landslagskarriären som kunde matcha superskalpen i Brasilia.

– Det är klart att när man vinner en bronsmedalj i VM (2011), mot Frankrike, så är den sjukt viktig, säger hon.

– Men det här känns ju också helt galet. Det är bara att kolla på USA:s facit, det är ju helt sjukt. De har varit fem OS-finaler och vunnit fyra, och här står vi och har slagit ut dem i en kvartsfinal. Det här är ju värsta fiaskot hos dem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset