En amerikansk drönare av typen MQ-9 Reaper på träning i södra New Mexico. ARKIVBILDER.
En amerikansk drönare av typen MQ-9 Reaper på träning i södra New Mexico. ARKIVBILDER.

Islamiska staten blev för en månad sedan av med en av sina viktigaste rekryterare, som jobbade aktivt i sociala medier. Bedömare säger nu att IS aktivitet i sociala medier redan har minskat.

Den 24 augusti dödades tre medlemmar i terrornätverket IS av en amerikansk drönarmissil. En av dem var den välkända Abu Hussain al-Britaini, som stod högt upp på USA:s ”dödslista”.

Anledningen var att den 21-åriga mannen var en hackare och en av IS viktigaste rekryterare då han jobbade aktivt i sociala medier. Nu, en månad efter attacken, säger vissa underrättelseagenter att de redan märker av en minskad trafik i terrornätverkets sociala medier, skriver NBC.

LÄS MER: Karolinas son Lukas, 18, dog som IS-krigare i Syrien

Andra säger att även om de medger den lägre digitala aktiviteten från IS, så är det för tidigt för att dra några faktiska slutsatser om vad det beror på.

Hackaren Abu Hussain al-Britaini växte upp i England, och har tidigare suttit fängslad för att ha stulit personlig information från den tidigare premiärministern Tony Blair. När han dödades sa USA:s militär:

”Vi har tagit ett betydande hot bort från slagfältet… Han hade viktiga tekniska färdigheter och uttryckte en stark vilja att döda amerikaner”.

LÄS MER: Nej, det här är inte en IS-krigare som utger sig för att vara flykting

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset