Metros matkritiker Anna Berghe har ätit på Lyran.

Lyran

Betyg: 5/5

 

Det vilar någon slags poesi över den meny eller snarare lista som landat framför mig och mitt sällskap. Råvarorna och dess producenter som snart ska mätta radas upp utan inbördes ordning och vittnar om bas i det nordiska köket med visst världsligt inslag, baserat på vad som finns tillgängligt i säsong. Från våra platser i baren följer vi kockarnas arbete på lagom avstånd och ser vår dikt sakta realiseras i pannor och kastruller.

Bortsett platser vid bar och bord på gatuplan leder en spiraltrappa ner till källarvåningen där ett 15-tal gäster kan dinera samtidigt. Träbord med levande ljus ramas i all enkelhet in av en inbyggd vinkyl, likt en färgsprakande målning, som vittnar om dryckesutbud av de naturliga slaget.

Från vår genuint vänliga och kunniga servitör, som under aftonen tar hand om oss och gäster runtom, såsom vi vore familj, väljs omsorgsfullt drycker ut som matchar vår mat. Bland annat en ung krusig sydafrikan med skön blommig doft och hint av mörka bär och vanilj som fungerar utmärkt till vår perfekt rosaskimrande dovhjort med pistagenötter serverad med en ljuvlig välbalanserad kräm gjord på grillade höstäpplen och rökt smör. I särklass en av årets absolut bästa rätter jag ätit ute.

LÄS MER: Här är Skånes bästa restauranger

Innan dess har vi hunnit med en amuse på säsongens sista tomater, en skönt opretentiös carpaccio på ängschampinjon, fårost och tryffel, som torde räknas som signaturrätt för restaurangen sedan dess öppning två år tidigare.

En magiskt god mjäll och fin kungskrabba med bakad rotselleri försvinner snabbt ner i magen. Likaså en krämig burrata, producerad på andra sidan sundet, som fått sällskap av sardeller och små bakade purjolökar, odlade utanför stan. En bavette, eller flankstek om man så vill, på Rödkulla serveras med krikon och tunt skivade rödbetor. En riktigt snygg färgkoordinerad anrättning vars innehåll är delikat.

Ett lagom sött avslut blir en frisk sorbet på säsongens skörd av blåbär tillsammans med bränd vit choklad och lakritspulver. Kanske den minst intressanta rätten under aftonen men alldeles lagom i storlek och välsmakande.

LÄS MER: Så bra är Surf Shack

På väg ut i den småkyliga decemberkvällen fastnar min blick på tavlan invid dörren. En inramad plansch om mat i säsong så given sin plats.

Mätt och hänförd lyckas krögarparet med personal på ett ambitiöst men avslappnat familjärt sätt skapa magi baserat på kunskap och råvaror här och nu till en ytterst vänlig prisbild. Det går inte annat än att trivas här.

Jag vågar mig på att benämna denna färska tvååring till en av den skånska mathimmelns absolut starkast lysande stjärnor just nu.

LÄS MER: Så bra är Taquerias

Priser: Blandad meny 485 kr. Grön meny 425 kr. Dryckespaket 450 kr.

Öppettider: Tis – Tors 17.30 – 00 Fre – Lör 17.30 – 01

Adress: Simrishamnsgatan 36 A, Malmö

Vegetariskt utbud: Den gröna menyn testas med fördel oavsett näringslära.

Undvik: Meny om du vill äta lite mindre. Det går utmärkt att äta en rätt eller två med väl utvald dryck i glas.

Missa inte: Råvarulistan som nästintill dagligen läggs upp på restaurangens instagramkonto samt hemsida.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset