Hemkära svenskar. Drygt två tredjedelar av svenskarna skulle tacka nej till drömjobbet om det inte erbjöds i hemlandet, visar en ny undersökning.

Bara danskar, tjecker och amerikaner är mer hemkära än svenskarna. Det visar en undersökning som bemannings- och rekryteringsföretaget Ranstad ligger bakom. Bara 34 procent av oss är beredda att flytta ifrån Sverige om drömjobbet dyker upp i något annat land. 

Anna Åkerlund, 42, tillhör en av dem som gjort just det. Hon fick sitt drömjobb på en hjälporganisation i Genève direkt efter studierna och tvekade inte en sekund. 

– Dels gick det så snabbt från det att jag fick erbjudandet. Jag hann knappt fundera. Dels kände jag mig trygg med arbetsgivaren. Och så var det verkligen ett drömjobb, så klart. 

Efter en tid i Genève hamnade Anna i Sverige igen för att senare flytta till Siri Lanka. Sedan 2011 är hennes bas i Sverige igen men hon skulle inte tveka på att sticka i väg igen, helst till Papua Nya Guinea. 

– Det är oerhört lärorikt och det blir som att man får en spegel på sig själv och sin egen kultur genom att möta en annan. Och så får jag känslan av att man lever upp. 

Att svenskarna var så ”fega” när det kommer till att flytta utomlands för drömjobbet gör Anna förvånad, men hon har en teori. 

– Jag tror att folk här tvekar eftersom de tror att de förlorar sin plats på arbetsmarknaden. Men i själva verket är det ju en fantastisk möjlighet som borde uppskattas av arbetsgivare på hemmaplan. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset