Vissa kvinnors levnadsöden berör mig djupare än andra. Somaly Mam växte upp utan föräldrar i Kambodja. Ingen visste var de fanns.
”När vi skulle gå och lägga oss såg jag de andra barnen ligga tätt bredvid sina mammor. Själv låg jag ensam och frös. Jag kände mig så ensam”.

När hon var tolv år såldes hon första gången, till kvarterets handelsman för att betala av en skuld. När hon var femton såldes hon igen - till en bordell i Phnom Pehn. 
Hon försökte göra motstånd, men blev slagen, våldtagen och inlåst varje gång hon rymde. Till slut lyckades de knäcka henne.

Men en dag kom en ny flicka till bordellen. Hon var bara tio år och Somaly ville inte att flickan skulle bli förstörd som hon, utan gav henne alla sina pengar och hjälpte henne rymma.
Som straff blev hon slagen i flera timmar och inlåst i en trång bur för att visa de andra flickorna hur det gick för dem som gjorde motstånd. Efter det blev Somaly en av bordellens lydigaste sexslavar.

Men när en amerikansk kund gav henne 3000 dollar köpte hon loss alla tio flickorna på sin bordell. Efter åtta år var Somaly äntligen fri och bestämde sig för att rädda fler flickor undan slaveriet. Nu har det gått elva år och över tre tusen flickor har fått ett bättre liv tack vare Somaly. Hon och hennes organisation AFESIP har byggt tre säkra hem där flickorna får mat, sjukvård, chans att gå i skola och trygghet, värme och kärlek.

Men det har varit en lång och farlig kamp. Hon lever under ständigt dödshot och 2006 kidnappades hennes egen 14-åriga dotter Champa. Hon drogades, våldtogs och såldes till en bordell på gränsen till Thailand.
Efter fyra dagar hittades Champa. Då var Somaly nära att ge upp. Men Champa fick henne att fortsätta.
”Nej, mamma, jag har ju dig och kommer att klara mig. Men hur ska det gå för alla de andra flickorna om du slutar?”

Somaly Mam är en av vår tids största superhjältar. I dag kommer hon till Stockholm, tillsammans med två andra kvinnor som nominerats till The World’s Childrens Prize.
Och jag vet i alla fall en som kommer att gå in på www.childrensworld.org och ge Somaly mitt stöd. Vem vet, kanske kan jag också rädda en liten flicka.


+ Stadsmissionen i Stockholm som erbjuder ungdomar gratis terapi. 

Rent hus – ett kränkande skitprogram.
 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset