Rufus Wainwright spelar på festivalen Stockholm Music & Arts. Arkivbild.
Rufus Wainwright spelar på festivalen Stockholm Music & Arts. Arkivbild.

På fredag uppträder Rufus Wainwright på Stockholm Music and Arts. Den mångfacetterade artisten berättar att han ser fram mot att återvända till Sverige.

– Jag har ett långt förhållande med Sverige. Det finns en särskild melankoli som svenskar dras till på ett annat sätt än till exempel amerikaner. Samtidigt är det en sofistikerad publik och det har alltid varit en utmaning, säger Rufus Wainwright över telefon från ett hotellrum i Italien.

Hans första opera, "Primadona", har precis haft premiär i Frankrike och just nu arbetar han för fullt med sin andra operaföreställning. Att röra sig mellan opera och pop är något han är mycket förtjust i.

– Arbetet med opera ger mig en möjlighet att helt försvinna i musiken, allt från orkesterarrangemangen till dramat. Ibland blir jag uttråkad av operavärldens känslomässiga uttryck och vänder mig till popmusiken och tvärt om.

När Rufus Wainwright uppträder på Skeppsholmen i Stockholm på fredag räknar han med en blandad publik.

– Jag förväntar mig en blandning av unga och gamla, nya och gamla fans. Så jag tänker ta tempen på publiken för att leverera lämplig musikalisk medicin från min repertoar. Vad som än krävs för att publiken ska få både en rolig kväll och lite introspektion, något jag vet att svenskarna är duktiga på.

Evan Agostini/AP/TT
Rufus Wainwright (till vänster) och pojkvännen Jörn Weisbrodt minglar på operahuset Metropolitan i New York. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset