Metros krogskribent Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Mexikanska monarkin.

Mexikanska monarkin

Betyg 4

Det är alltjämt fascinerande att observera hur många restauranger i Göteborg som försöker vara ”naturliga”, ”ekologiska” eller ”biodynamiska” (nutidens tomma modeord), men som i själva verket använder sig av prefabricerad mat. Det är sällan en god idé om man har någon slags ambition att servera bra mat med höga smaker. Och i detta ämne har matvagnarna och ”hål-i-väggen”-restaurangerna visat sig vara bra föredöme, varför jag valt att lyfta fram många av dessa under det gångna året. Särskilt den mexikanska sidan har visat sig vara särskilt förtjust i ärlig och god mat.

Ledstjärnan i stan är naturligtvis Little Meats, som med sin besatthet av exceptionella råvaror skapar den just nu bästa mexikanska maten i stan. De flesta andra använder sig just av prefabricerad mat, men en restaurang väljer att gå Little Meat´s väg och det är Mexikanska Monarkin på Kastellgatan. Här i en charmig restaurang som från utsidan ger intryck att vara någon slags hipp lampshop – färgglad och stram – hittas en genuin och ärlig, dock lite mer ”godisaktig”, motsvarighet till Little Metas.

Vi tar in en hel avsmakningsmeny och lite huvudrätter och vårt bord förvandlas snart till en explosion i färg och doft. Det är som att servera ett gäng pirayor, de små majsbröden försvinner snabbt och jag fastnar särskilt för en taco med oxkind med koriander, silverlök, lime och salsa. Fräsch och köttig på samma gång mot det fina majsbrödet. Och fylld av smak. Även en bit friterad fisk med coleslaw är fin. Maten är bra, men dryckesutbudet, särskilt vinet, är ett skämt. Här behövs en uppryckning om man vill lyfta sig. Varför inte komplex sur- och fruktöl? Eller mineraliska viner utan tillsatser?

Utmärkt till dessa rätter, men kunnandet och intresset saknas uppenbarligen. Man vill gå fram till personalen och skriva lambic i pannan och genast be dem hitta en dator för att googla. Men istället beställer vi desserter. Avokadoglass och majsbröd i romtoddy. Och det intressanta här är att Mexikanska Monarkin tar steget ut i det just nu hippaste – osötade eller mindre söta desserter. Jag gillar det. Mycket. Och av stans samtliga mexare är det just nu Little Meats och Mexikanska Monarkin som är hetast.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset