Färger och välregisserad kitsch på restaurang Supper.
Färger och välregisserad kitsch på restaurang Supper.
Linnea S Arbab

En fet latinsk konceptkrog har intagit en fönsterlös lokal på Tegnérgatan. Den trivsamma kitschen får Björn af Kleen att känna sig som John Travolta.

Var: Tegnérgatan 37
När: tis: 17-24
Ons, tor, sön: 17-01
Fre: 16-02
Lör: 17-02

Missa inte! Chilin på högrev och chipotle är Stockholms just nu bästa.
Undvik! Dessertmenyns Creme Catalana smakar gröt.

Förrätt: 115
Varmrätt: 195
Efterrätt: 95

Betyg: 4

En mening: En rolig och kitschig konceptkrog som redan finns i Åre, med ambitiös inredning och förrättsmeny.

Söndag kväll på restaurang Supper och stämningen är lika mysigt skruvad som på den där dinern i Pulp Fiction där John Travolta och Uma Thurman dricker milkshakes och dansar twist. Den vidsträckta och fönsterlösa lokalen på Tegnérgatan är färgsatt med ljuddämpande väggboxar i orange, mintgrönt och tegelrött. Man sitter bekvämt i runda soffor i stora bås med en utsikt som i förarsätet på en amerikansk van. Trots att Supper är ett latinamerikanskt koncept är stämningen inte ett dugg kolonialt äkthetsromantisk – mer nordamerikansk i den där mjuka och rationellt hyperdesignade bemärkelsen. Ena väggen pryds av stora fototapeter med en pittoresk gubbe i keps samt en härjad gatufasad – men kitschen är så medveten om sin egen kitschighet att det till och med känns okej att gå på muggen med en spansk språkkurs som soundtrack.

En hours d'ouvre-hipster som undertecknad uppskattar det konstanta småätandet i det sydamerikanska köket. Jag och Skanstulls Uma Thurman skippade således helt varmrätterna för att beställa in en buffé av smårätter för 115 kronor skålen. Vi roterade dem mellan oss samtidigt som jag drack Lynchberg Lemonade, en stänkare på Jack Daniels och apelsinlikör, och Uma två frusna Margaritas.
Chilin på högrev, serverad i en liten glasburk, var minnesvärt mjäll, en tjockt skuren carpaccio på oxfilé med smala stänger friskt grönäpple var matig och de gulliga spädgrisribsen blev inte för söta trots att de simmade i en mangoglaze. Förutom en något vattnig ceviche på seafood och mango var allt verkligen utsökt - lika moget som lekfullt komponerat.
Jag läste på Twitter att den knasige reklamaren David Sundin gjort Supper till sitt stamlokus. Det förvånar mig inte alls att jättebäbisarna på de hippa byråerna i Vasastan, de med flipperspel och rundpingisbord i köket, gillar Suppers tv-spelsestetik. Så här i juletid tyckte jag själv att det befriande oortodox restaurangupplevelse.

Björn af Kleen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset