Det brinner i naveln på mig. I brist på förstånd och förblindad av solhets har jag dagen innan smörjt in mig med ”SPF 0 Chocolate” i solskyddsfaktor. Som, tja, egentligen inte är en solskyddsfaktor? Nu är jag bara röd och väldigt bränd.

Vi befinner oss i Nerja, en by i södra Spanien där kändisar som Christina Schollin och Anders Berglund bor på halvårsbasis. För mig känns de igen från tv-programmen Tre Kronor (Klimax morsa!) och Så ska det låta (blonda pianisten!). Jag och mitt resesällskap spanar efter dem bland de vita stenhusen som finns precis överallt i byn. Christina vet vi ska befinna sig i närheten, på hennes blogg har hon nämligen annonserat att hon och vännerna åkte hit på ”må-bra-resa” samma dag som oss.

Är inte alla resor hit ”må-bra-resor” tänker jag när jag suger saften ur frukostmelonen och tittar ut över ett gnistrande blått Medelhav som ser ut att växa ihop med himlen. I jakt på spänning frågar någon runt bordet vilka farliga djur som finns i Medelhavet, en annan googlar snabbt och svarar vithaj och muräna. Jag ryser till men tänker att de förmodligen inte rör sig nära stränderna. Vi är tysta ett tag och jag försöker skydda brända naveln med min hatt. 

– Läste att Medelhavet kallas ”dödens hav” nu, säger någon och bryter tystnaden.

Jag är precis på väg att säga något i stil med ”Jaså finns det SÅ mycket haj här?!” när någon annan hinner svara:

– Ja, det är så jävla hemskt med alla flyktingbåtarna. 

Jag stelnar till. I fyra dagar har jag varit här, tittat ut över havet och inte en enda gång reflekterat över att det är i samma vatten som flera tusen människor, i en desperat jakt på överlevnad, har förlorat sina liv. Där havet möter himlen och några mil till står, just där och då, flera tusen människor och väntar på båtar som kan ta dem från oroliga Nordafrikas kust mot en säkrare tillvaro på andra sidan. Det finns såklart fler flyktingar och fler hav, men just vägen över Medelhavet är en av de dödligaste. En väg som människor tar för att andra alternativ inte finns, för att de helt enkelt inte får köpa ”vanliga biljetter” hit. 

Jag tänker att kanske är Medelhavet vår tids tydligaste facit på människovärde? Sällan är kontrasterna tydligare än här. Som en gryta gjord på människoblod och solskyddsfaktor ligger det där och berättar något för oss. 

Men lyssnar vi? Tiden går och medan EU-politiker diskuterar vilka länder som ska ta emot 10, 250 eller 400 människor, har lika många redan hunnit dö. 

Det är inte längre naveln som brinner. Det är i bröstet på mig. Jag blir tjock i halsen och mår illa. Tre timmar senare badar jag i vattnet där spädbarn dör.

+  Får man plussa sina egna projekt? Äh. Jag kör.  Kolla in nya MVH talkshow på svtplay. Jag programleder det hele och det är en himla mysrolig talkshow! Första gäst är William Spetz, som jag för övrigt blev kär i.

– Det här med att människor inte stannade när en sjuårig ensam unge gick ute på motorvägen?!? Och istället bara ringde polisen? Herregud.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset