I texten berättar Lisa hur hennes ohälsosamma fixering vid att vara nyttig innebar att hon fick komplimanger.
I texten berättar Lisa hur hennes ohälsosamma fixering vid att vara nyttig innebar att hon fick komplimanger.

När Lisa Jisei skrev en debattartikel om ortorexi, alltså manisk överhälsosamhet, lästes den av nästa en halv miljon. Nu berättar Lisa för Metro varför hon skrev texten, och varför det är så viktigt att prata om ortorexi.

”Precis som med anorexi och bulimi är kampen lång. Men det finns en skillnad. När min sjukdom tar över blir jag överöst med beröm. När jag kör dubbla träningspass och beställer salladsluncher får jag bekräftelse.”, skrev Lisa Jisei i sin debattartikel om ortorexi som publicerades på Metro Debatt den 19 april och sedan lästes av nästan en halv miljon.  

För Metro berättar hon att hon skrev debattartikeln eftersom media sällan skriver om ortorexi, trots att samhället präglas av en hälsohets.

– Jag hade brottats med det här jättelänge, och när jag försöker förklara det är det som att människor inte förstår att problemet finns, säger Lisa Jisei.

Ortorexi är en form av ätstörning som på flera sätt påminner om anorexi eller bulimi, men som innebär att personen med ortorexi är besatt av att vara nyttig. Människor med ortorexi är ofta fixerade vid att träna och att äta nyttigt i en sådan grad att personens psykiska hälsa och sociala liv påverkas negativt.

►LÄS MER: Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med

I texten berättar Lisa hur hennes ohälsosamma fixering vid att vara nyttig innebar att hon fick komplimanger, och att det är en av farorna med ortodexi. En människa med ortodexi ses utåt sett inte som någon som har en ätstörning, utan som någon som helt enkelt är hälsosam.

– Jag tror att man kommer behöva acceptera att det här ett missbruk precis som andra missbruk. Många kommentarer jag fått på debattartikeln har varit att man bara är dum i huvudet om man tränar så mycket som jag gjorde. Man skulle inte använda det argumentet mot en alkoholist, säger Lisa.

Lisa, som skrivit boken Jag är sjuk om sin ortorexi, tror att det viktigaste är att människor faktiskt vågar prata om hälsohets. Men också att man vågar ta sin oro på allvar och faktiskt söker hjälp, det var så Lisa tog sig ur sin ortorexi.

– Jag fick hjälp av en psykolog och lyckades skapa ett bra nätverk med folk som såg hur jag mår. Men det här är ett beroende, som man måste jobba med ständigt. Det är lätt att falla dit igen, säger hon.

Lisa berättar att hon fått många reaktioner från människor som läst texten, både från människor som känner igen sig i hennes text men också människor som är arga. Hon tror att många människor identifierar sig själva med sin träning, och tolkar hennes text som om hon vore emot att människor tränar.

– Det är ett känsligt ämne. Vad man äter och hur man tränar är den man är. Jag tror att den här hälsohetsen har fått spela ganska fritt, det har varit en självklarhet att alla ska träna.

Till vardags arbetar Lisa Jisei som lärare och pedagog i Eskilstuna med inriktning på estetiska ämnen, men föreläser också om ortorexi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset