Peter Untersteiner fick jubla. Arkivbild.
Peter Untersteiner fick jubla. Arkivbild.

För drygt ett år sedan ville ägarna Lars Melin och Birgitta Olsson sluta tävla med sin häst Jetset. De föreslog tränaren Peter Untersteiner att stoet skulle gå till avel. På lördagen vann Jetset SM för ston med en halv miljon kronor i förstapris.– Skönt att jag lyckades övertala ägarna att fortsätta, sade Untersteiner.

Peter Untersteiner var strålande glad efter SM-segern med Jetset. Som vanligt fick hon ett snällt lopp, den här gången i rygg på ledande favoriten Some Summit. Untersteiner har kört så i de flesta av hennes lopp det senaste året. Och det har gett bra resultat.

Efter drömresan på Åbytravet spurtade Jetset till säker seger när hon fick fritt invändigt på upploppet.

– Historien om Jetset är rätt fantastisk. Jag köpte in henne som ettåring men hon flyttades som treåring och hade varit hos flera tränare innan hon kom tillbaka i mitt stall i fjol höst. Efter några starter sa ägarna att de inte ville lägga mer pengar på henne. Men det var ju sent på hösten och jag övertalade dem att fortsätta tävla ett tag till i varje fall. Här hade jag rätt och det är vi väldigt glada för nu, sade Halmstadstränaren.

På 24 starter hos Untersteiner har Jetset tagit sex segrar och sprungit in över 1,5 miljoner kronor. Det sjuåriga stoet kan nu även titulera sig svensk mästare.

Rå häst

I stora SM blev det norskt jubel när Jomar Blekkan tog en enkel seger med svenskfödde Ivar Sånna. Sexåringen passerade ledande Mosaique Face på upploppet efter en imponerande långspurt.

– Det här är den råaste varmblodshäst jag kört och den här segern är oerhört stor, sade Blekkan.

Jomar Blekkan har tagit över 4 000 segrar. Han har vunnit V75-lopp i Sverige tidigare med bland andra kallblodsstjärnan Bork Rigel. I vintras köptes Ivar Sånna från Sverige för dyra pengar men hästen floppade. Han flyttades från Blekkan i Trondheim till norske topptränaren Frode Hamre som efter tre misslyckade starter föreslog halsoperation. Den utfördes i slutet av april och operationen blev succé.

"Vill inte ändra"

Lördagens seger var den femte i rad.

– Jag har mycket stora förhoppningar på Ivar Sånna nästa år. Hästen står kvar i träning hos Frode för jag vill inte ändra på något när han fungerar så bra men jag kommer att köra honom i loppen, sade Jomar Blekkan.

Mosaique Face fullföljde godkänt som tvåa.

– Jag är besviken på hästen, han borde ha vunnit det här, sade tränaren Lutfi Kolgjini.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset