Flera studier har visat att sömn förbättrar ens förmåga att komma ihåg saker. Nu visar en undersökning från Saarland Universitet i Tyskland att även en kort tupplur kan göra under för minnet.

Enligt en ny studie, ledd av doktoranden Sara Studte vid Saarland Universitet i Tyskland, fann man att tupplurar, eller powernaps, hjälpte studenter att i större utsträckning komma ihåg information.

► Orolig för sömnlöshet? Då sover du ännu sämre

I forskningen, som publicerats i tidskriften Neurobiology of Learning and Memory, fick 41 studenter lära sig 90 ord och 120 besläktade ordpar, till exempel "mjölktaxi". Efter att ha memoriserat informationen fick hälften av eleverna ta en powernap medan den andra halvan såg en DVD-film. 

När de sedan testades igen fann studien att de elever som fått vila var mycket bättre på att komma ihåg orden och ordparen de lärt sig.

Var fjärde ung har svårt att somna – här är forskarens okända tips

Vad innebär då detta? "En kort tupplur på kontoret eller i skolan är tillräckligt för att avsevärt förbättra inlärningsförmågan. Oavsett i vilken lärandemiljö människor befinner sig bör vi på allvar tänka på de positiva effekterna av sömn. Även en kort sömn som varar 45 till 60 minuter ger en femfaldig förbättring av förmågan att hämta information ur minnet", säger Axel Mecklinger, som övervakade studien, enligt The Independent.

Så i stället för att ta igen sömn lediga helger – vilket visat sig öka risken för typ 2-diabetes och fetma – kan det vara värt att klämma in en kort powernap när du har en stund över.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset