Mat, mobiltelefoner och vänner – gärna allt samtidigt. Tidningen Res har besökt Sydkoreas huvudstad Seoul och dess hälsomat.

Sooim Jung

På Hongdae Fashion Street kan du shoppa mellan matpauserna.

Sooim Jung

Färska krabbor.

Sooim Jung

Mat tillagas på Kwangjang Market.

sooim jung

Kwangjang Market är ett måste för alla matintresserade som besöker Seoul.

Sooim Jung

Poom Seoul.

Sooim Jung

Torkad fisk.

Sooim Jung

Kimchi.

Sooim Jung

Ungt och trendigt i området runt Hongik University.

En superstajlad koreanska tar fram mobiltelefonen på den kliniskt rena och högteknologiska tunnelbanan i Seoul. Hon sätter mobilen mot örat, avfyrar ett stort leende och hälsar personen i andra änden:
– Vad har du ätit i dag, älskling?

Inte ”hej”, inte ”hur mår du”, inte ”vad gör du” – utan vad har du ätit i dag? Hälsningsfrasen är symtomatisk för sydkoreanernas relation till mat och ätande, en sällsamt djup kärlekshistoria med romanstoffingredienser som ockupationskrig, storhetsvansinniga grannländer, konfuciansk familjetradition och hyperkapitalism kryddat med lass av chili.
– Det där är så koreanskt, skrattar min väninna där vi sitter mittemot varandra på tunnelbanan. Mat, mobiltelefoner och vänner – gärna allt samtidigt!

Varje berättelse om koreansk mat med självaktning börjar med kimchin.
Man anordnar festivaler till dess ära, superkockar utkämpar hårda strider om sina hemliga recept och hemma har familjerna en ändamålsenlig kimchi-frys.

Vad består då denna rätt utav? Det föga upphetsande svaret lyder: fermenterade grönsaker. I Sydkoreas nationella receptkanon ingår hundratals varianter med en uppsjö av olika ingredienser, syrningsgrad och kryddningar.

Basreceptet utgörs dock allt som oftast av kinakål indränkt i en blandning av vitlök, chili, ingefära samt räk- och ansjovispasta. Resultatet är alldeles enastående i sin enkelhet.

Efter kimchin kompletteras måltiden med en annan koreansk nationalrätt: den för nybörjaren lika enkla som delikata nötköttsrätten bulgogi.

På några korta minuter står den på bordet, fulländad i sin sötmustiga kryddkombination av sesamolja, päronjuice, soja, risvin, lök och vitlök.

Till det ris, stärkande grönt te, den syrliga kimchin och munnens alla smakcentrum har fått sitt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset