Det är möjligt att han inte har gjort något strikt straffbart. Däremot har han betett sig direkt olämpligt, skriver Lisa Magnusson.
Det är möjligt att han inte har gjort något strikt straffbart. Däremot har han betett sig direkt olämpligt, skriver Lisa Magnusson.

I SVT:s program Dold vittnar tio flickor som ridit för samma lärare om hur han ska ha utnyttjat dem. De yngsta har varit så små som tolv år. Det har inte funnits vittnen till några regelrätta övergrepp. Inga bevis. Men den här situationen är inte unik, tvärtom: den är alldeles för vanlig, skriver Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I flera decennier har ridläraren varit på sina elever sexuellt, de yngsta har varit så små som tolv år. Det är en sådan där sak som ”alla” runt honom har känt till. Någon beskriver hur han har haft som ett eget litet harem av unga tjejer. Men ingen har gjort något.

Först när SVT Dold bestämde sig för att rota i detta började saker hända. Ridsportförbundet sade hastigt upp hans licens – det är första gången i föreningens historia som något sådant skett. Klubben där han senast jobbat gav honom plötsligt sparken.

LÄS MER: Granskning: Här är tränarna som utnyttjar barn sexuellt

Kanske kan det verka som att detta skett på väldigt lösa grunder? För det är som så ofta vad gäller anklagelser om sexbrott. Väldigt lite har ens polisanmälts, och han har aldrig dömts för något.

Det har inte funnits vittnen till några regelrätta övergrepp. Inga bevis. Vad som däremot funnits är de flirtiga sms:en han skickat till olika tonåringar. Komplimangerna om hur söta de är. Godnattpussarna. Nakenbilderna.

Är det då inte så som den där ridklubbsordföranden säger från början, han som fram till alldeles nyss var lärarens chef? I den första intervjun med Dold skrockar han avfärdande åt hela grejen: Hur många har inte haft yngre flickvänner? Han anser att det handlar om ren moralism.

Dåligt omdöme är inte straffbart, påpekar han. Att vara tillsammans med typ en 16-åring är inte straffbart. Dessutom, tillägger han, kan tonårstjejer vara jääävligt utmanande, det är så lätt att ”vi som män” får skulden sedan.

Andra som skyndar till lärarens försvar pratar om hetsjakt. Om svartsjuka, egoistiska småbrudar. Läraren själv menar att han är utsatt för näthat. Och det kan man lugnt säga. Folk skriver att de vill kastrera honom, plåga honom, att han är rökt nu.

Men inget av detta förändrar något i sak. För det är möjligt att han inte har gjort något strikt straffbart. Däremot har han betett sig direkt olämpligt. En lärare ska inte skriva ”puss, puss” till sin 13-åriga elev, för att bara ta ett exempel. Inte heller ska han ha sex med en 15-årig elev.

LÄS MER: Studie: Var tjugonde ung idrottare utsatt för sexövergrepp av tränare

 

Att han haft samlag med minst en elev har ju rättsväsendet redan konstaterat. Bara det att han kanske inte fattade att hon var så full att hon inte kunde värja sig. Han har betett sig djupt oetiskt, alldeles oavsett.

Han är en auktoritet för sina elever, och de står i beroendeställning till honom. Detta begriper självklart Ridsportförbundet också, så snart någon utifrån ställer frågan. Men så är inte heller just den här situationen unik, tvärtom: den är alldeles för vanlig.

Bagatelliserandet, skrockandet, de ihopknipna ögonen och händerna över öronen. I ena vågskålen en sträng och omtyckt lärare den här gången, en man som verkligen engagerar sig i eleverna. I andra vågskålen – som vanligt – en rad olyckliga flickor och tjejer.

Det är alltid lättare att inte göra något alls, bara låta de utsatta sjunka. Precis som Ridsportförbundet har gjort.

Lisa Magnusson

Plus: Metros redaktion. Den har oförtrutet jobbat på – även under den kortvariga ägare som uppenbarligen inte begrep något om publicistik, som hängde ut enskilda medarbetare, som mest av allt verkade se Metro som sin egen lekstuga.
Minus: Förståsigpåaren som i Resumé menade att det var fegt att alla inte genast sade upp sig från Metro. Tro mig, protesterna har varit högljudda från de anställda. Men de – personerna som gör tidningen, som ÄR tidningen – har hyror att betala. Att stanna och kämpa för sitt jobb är inte jämförbart med att köpa ett par oetiska sneakers.

LÄS MER: Riksidrottsförbundet: Sexövergrepp kan ske i din idrottsförening också

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset