Sverige spelar om VM-medaljer i Hamburg.
Sverige spelar om VM-medaljer i Hamburg.
Handboll Hamburg, TT:s utsände

När handbollen var ung gjorde ett brittiskt band sig ett namn i Hamburg.

Nu är Sveriges landslag i den nordtyska staden för att lägga världen för sina fötter.

Den långa och krokiga VM-resan är framme vid slutmålet.

När det första världsmästerskapet i handboll för damer – Jugoslavien, 1957 – just tultat ur spädbarnsåldern anlände några unga killar från Liverpool till Hamburg för att prova sina musikaliska vingar på stadens klubbar. Under två år byggde de sitt rykte och därefter kunde inget stoppa dem. Sedan 2008 bär korsningen av Reeperbahn och Grosse Freiheit namnet Beatles-Platz.

För det svenska handbollslandslaget började den långa och krokiga resan (The long and winding road) under förbundskaptenen Henrik Signell med ett par tunga smällar i mästerskapen förra året.

Det var ovisst inför VM-premiären mot Polen. Sverige hade spelat bra i träningsmatcherna och var favorit men det är i skarpt läge förmågan ska plockas fram. Det slutade med ett... hjälp (Help!).

Man kände igen känslan från tidigare mästerskap: "Nu ballar vi ur igen och fallerar totalt", säger Jamina Roberts.

Så blev det inte. I matchen mot Ungern såg målvakten Johanna Bundsen till att raset stoppades. Tillsammans med kollegan Filippa Idéhn hade hon inlett mästerskapet katastrofalt. Nu lagade hon hålet (Fixing a hole).

Det är en utsatt position. Det syns ju om man gör en bra eller dålig match. Men jag tycker att det är väldigt roligt att vara målvakt och att ha den pressen på sig, säger Bundsen.

Utförandet först

Mot Tjeckien var Sverige på väg att kasta bort mästerskapet men visade mental styrka och vände till seger. Det var som om spelarna kom överens: om de bara utförde det de kan göra med en handboll så skulle de fixa det (We can work it out).

Generellt har vi tidigare pratat väldigt mycket om att tänka positivt och att man måste ha ett extremt självförtroende. Där jobbar vi i dag på ett annat sätt. Det handlar mer om att hitta funktionella beteenden och att utföra dem. Mer fokus på vad man faktiskt kan göra på planen. De sakerna kan man oavsett om man är väldigt nervös eller euforiskt lycklig, säger den mentala rådgivaren Malin Tillman.

Segern mot Argentina innebar att den gula, och blå, svenska ubåten (Yellow submarine) nådde ytan. Det var slutspelsklart, och Sverige hade dessutom kunnat hushålla med krafterna. Vila, näring och behandling är centrala delar för att spelarna ska orka.

Det kan vara massage, djupa nålar, strömbehandling. Vi har en kylmaskin också. Allt för att få snabbare återhämtning av muskulaturen, säger fysioterapeuten Anders Broström.

Ofta känslosam

I tidigare mästerskap har Sverige stångat sig blodigt mot den massiva norska träväggen (Norwegian wood). Den här gången gjorde Blågult matchens fem sista mål och vann gruppen. Efteråt fick Henrik Signell tårar i ögonen när han pratade med spelarna.

Jag blir ganska ofta känslosam. Av fina saker, när andra människor blir glada eller när man är stolt. Och jag är väldigt stolt över tjejerna, säger han.

Sloveniens Ana Gros hade gjort flest mål i VM och skulle skjuta sönder Sverige i åttondelsfinalen, men det är svårt att ta sig fram i bläckfiskens trädgård (Octopus's garden).

En bra försvarsspelare är bra på att tajma sina motspelare. På att ligga steget före, att locka in dem i fällor, bjuda dem på en sida när man vet att en kompis kommer dit. Och på att låsa så klart, säger lagkaptenen och försvarsgeneralen Sabina Jacobsen.

Höjer varandra

I kvartsfinalen klev nya hjältar fram: Idéhn gjorde räddningarna Bundsen inte mäktade med och Hanna Blomstrand hade lekstuga med det danska försvaret. Förklaringen till att så många vågar? Allt som behövs är kärlek (All you need is love).

Vi tycker om varandra. Då är det enkelt att höja varandra, säger Idéhn.

Sverige har vunnit sex matcher i rad. En seger till innebär medalj och paradiset ligger runt hörnet.

Det kan innebära oändliga jordgubbsfält (Strawberry fields forever) eller julfirande på Maldiverna.

Det var nära att vi bokade den 18:e (måndag, dagen efter VM-finalen). Men det är den 19:e på kvällen så jag hinner nog hem. Jag får packa snabbt, säger Isabelle Gulldén.
Sverige spelar om VM-medaljer i Hamburg.
Sverige spelar om VM-medaljer i Hamburg.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset