Cyklisterna Emilia Fahlin, Sara Mustonen och Emma Johansson, silvermedaljör i Peking-OS för åtta år sedan, tävlar i damernas linjelopp på söndag.
Cyklisterna Emilia Fahlin, Sara Mustonen och Emma Johansson, silvermedaljör i Peking-OS för åtta år sedan, tävlar i damernas linjelopp på söndag.

Emma Johansson jagar ett guld i sitt sista OS. Men det är laget som ska bära henne fram till prispallen.– Vi har ett väldigt komplett lag, säger cykelstjärnan.

Emilia Fahlin och Sara Mustonen kommer inte att ta några OS-medaljer i Rio de Janeiro. Inte enligt plan i alla fall. I stället är duons uppdrag att göra allt för att Emma Johansson ska ta en medalj i stället.

– Det är en stentuff bana där lagkörningen kommer att bli väldigt viktig, säger Johansson.

– Att vi delar på arbetsuppgifterna längs vägen så att jag kan få en så lätt resa som möjligt fram till den långa klättringen mot slutet.

Samtidigt är 32-åringen förstås medveten om att hon själv inte heller var en medaljkandidat när hon tog sitt OS-silver i Peking 2008.

– Sara är väldigt åkstark på det platta och kan gå med de tuffa attackerna som kanske blir på platten och Emilia har hittat lite klättrarform och är riktigt på hugget också, säger hon.

– Jag är ju den starkare när det kommer till de långa klättringarna och när det blir riktigt tufft. Men sedan vet man aldrig.

Olika styrkor

Med stornationer som USA, Italien, Nederländerna och Australien på plats är det dock inte tänkt att svenskorna ska ta initiativen i tävlingen. Däremot gäller det att vara på tårna, för på den tuffa linjeloppsbanan är det svårgissat vad konkurrenterna kommer att göra för att lotsa fram just sina bästa åkare.

– Det som är lite kul är att nu har vi ett lag som är bra, som kan köra bra ihop. De har styrkor på lite olika platser, så de kompletterar varandra ganska bra, säger förbundskaptenen Martin Vestby.

– Det är alltid lite speciellt med OS och VM, där lagen är mindre. Här är det flera storåkare som sitter på mindre landslag, där de själva får ta mycket ansvar. Det är en fördel för Emma.

Inte prata ihjäl sig

Emma Johansson själv är inte heller särskilt bekymrad över vad de starka åkarna från de övriga länderna gör. Precis som under själva loppet gäller det att slösa så lite energi som möjligt på saker som inte går att kontrollera.

– Man kan prata ihjäl sig om var, när och hur de tänker göra något, men det viktigaste på tävlingsdagen är att du är närvarande och att du har överstkott till att kunna tänka klart.

– Som det med att äta och dricka kommer naturligt, så man har energi till ett beslut om det skulle krävas akut utefter banan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset