Hur ljust ser du på mänsklighetens framtid?
Hur ljust ser du på mänsklighetens framtid?

En majoritet tycks inte se vidare ljust på mänsklighetens framtid. Enligt en undersökning gjord i fyra engelskspråkiga länder tror en majoritet att vår nuvarande livsstil kommer att upphöra inom 100 år.

Världsberömde fysikern Stephen Hawking varnade under en föreläsning tidigare i år för att mänskligheten inte kommer att överleva i 1000 år till – om vi inte flyr jorden.

Och fler tycks dela denna något mörka framtidssyn. Eller om möjligt ha en ännu dystrare sådan.

► LÄS MER: Kristen grupp: Jorden går under i morgon

En undersökning som Yougov nyligen genomförde på uppdrag av Metro visade att var fjärde svensk är orolig för jordens undergång. Nu visar en fyrnationsstudie som publicerats i forskningstidskriften Futures, att en majoritet tror på att vår livsstil kommer att upphöra redan om 100 år. En fjärdedel uppges tro att mänskligheten kommer att raderas ut inom samma tidsrymd, skriver Dagens Nyheter.

I studien intervjuades 2 000 personer i USA, Australien, Storbritannien och Kanada om sin syn på mänsklighetens framtid.

► LÄS MER: Huka dig – jordens undergång är här ... igen

Människor har i alla tider varit mottagliga för undergångsvisioner. Särskilt tydligt uppges det vara vid tider av snabba förändringar och omställningar, uppger studiens författare. Men i bästa fall tror forskarna Melanie Randle och Richard Eckersley att detta uttryck för rädsla och osäkerhet kan kanaliseras till en vilja att ändra på vår livsstil – och bidra till förändring.

”Men i värsta fall kan förlorat hopp och rädsla för en katastrofal framtid erodera folks tro på samhället", skriver de i en sammanfattande artikel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Forskning