I ett inlägg som delats närmare 5 000 gånger påstås det att en polis efter sju år i tjänsten kan tjäna mindre än en nyanländ kvinna med tre barn. Och det stämmer att en nyanländ kvinna kan få mer pengar efter skatt än en polis, men bara temporärt och under synnerligen specifika fall.

"Nu räcker det! Det är något som är grundläggande fel när en polis som jobbat sju år i yrket tjänar 2 315 kr mindre än en nyanländ kvinna som fått asyl och är arbetslös" Så inleds ett inlägg på en Facebooksida som i skrivande stund delats ungefär 5 000 gånger.

Som stöd för detta används dels en debattartikel i Expressen skriven där en polis kritiserar sin arbetsgivares val att tillämpa individuell lönesättning men också en beräkning över hur mycket pengar en nyanländ person kan få i månaden via diverse stöd och bidrag. 

► LÄS MER: Nej, polisen tjänar inte 2000 kronor mer än flyktingar

Nyanländ är den som som beviljats uppehållstillstånd och skrivits in i en kommun. Viralgranskaren har tidigare granskat beräkningen som påstår att en nyanländ kvinna kan få runt 22 000 skattefria kronor i månaden.

Och det stämmer att en nyanländ kvinna kan få ungefär 22 000 kronor skattefritt genom olika stöd, bidrag och ersättningar. Exemplet är dock skapat för att maximera alla belopp, och är enligt Försäkringskassan inte representativt för gruppen nyanlända som helhet. Enligt Niklas Löfgren, som är familjepolitisk talesperson för försäkringskassan rör det sig om maximalt 200-300 personer som mottar en sådan ersättning.

Etableringsersättning betalas ut med 308 kronor per dag för fem kalenderdagar per vecka i upp till två år. Du måste då följa din etableringsplan och ogiltig frånvaro kan sänka din ersättning. Det blir totalt 6 160 kronor i månaden och du blir av med ersättningen om du utan godtagbart skäl avvisar ett erbjudet lämpligt arbete om hen har arbete eller arbetssökande som huvudsaklig aktivitet enligt sin etableringsplan .


► LÄS MER: Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande

I exemplet krockar dock etableringstillägget med underhållsstödet. Du får 800 kronor för varje barn under 11 år och 1 500 kronor därefter. Men du kan maximalt få för tre barn och om du får underhållsstöd också så betalas bara etableringstillägg för två av barnen.

Bostadsbidrag och barnbidrag kan alla få. Även här är bidragen maximerade i exemplet. Kvinnan skulle behöva bo i en trea på 85 kvadratmeter, ha en hyra på 7 000 kronor, ha tre hemmavarande barn och en årsinkomst på 81 312 kronor för det här bostadsbidraget, enligt Försäkringskassan.

Niklas Löfgren sa då till Viralgranskaren att det knappast går att hävda att gruppen ensamstående nyanlända kvinnor är en särskilt priviligerad grupp.

– Ensamstående utrikesfödda kvinnor med flera barn är generellt den mest ekonomiskt utsatta barnfamiljen av alla familjetyper, sa han och hänvisade till en rapport Försäkringskassan släppte 2015.

Som Viralgranskaren tidigare skrivit tjänar en svensk polis i genomsnitt 26 903 kronor enligt sajten Lönestatistik. I den senaste förhandlingen höjdes polisernas ingångslöner till 24 500 kronor.

Det är alltså i extremt sällsynta fall möjligt för en nyanländ mamma som bor i en trea på 85 kvadratmeter, har en hyra på 7 000 kronor, tre hemmavarande barn och följer sin etableringsplan att under två år få en så hög ersättning som inlägget påstår. Det rör sig dock om maximalt 200-300 personer och är inte representativt för gruppen som helhet.

Viralgranskaren har sökt polisen som inlägget refererar till.

► LÄS MER: Räkneexempel om invandrares bidrag ett "hopkok"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset