Alkolås i buss. Bilden har ingenting med texten att göra.
Alkolås i buss. Bilden har ingenting med texten att göra.

Aftonbladet avslöjar att en och samma person blåser i gång flertalet bussar innan andra chaufförer kommer och sätter sig bakom ratten.

Aftonbladet har filmat hur en och samma person blåser i alkolåsen till tio av Skånetrafikens stadsbussar i Hässleholm för att starta dem. På filmen syns hur personen går in i buss efter buss och blåser i alkolåset som sitter till vänster om förarplatsen.

Bussen startar – och står sedan med motorn på tomgång i nästan en timme för att få bussarna varma innan chauffören kommer till platsen för att köra i väg. Utan att själv blåsa i alkolåset. Aftonbladet har pratat med en person som har ”mycket god insyn” i verksamheten. 

– Det finns ju en anledning till att alkolåsen införts och det är för säkerheten för förarna, passagerarna och andra trafikanter. Med det här beteendet sätts ju hela den aspekten ur spel, säger personen till tidningen.

Nettbuss AB kör på entreprenad för Skånetrafik i Hässleholm och de säger till Aftonbladet att man beklagar att man ”slarvat med att nollställa alkolåsen” och att alla chaufförer från och med i morgon kommer vara tvungna att blåsa innan de kör.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset