Dorsia

Betyg
4

När hela världen tittade åt dansk design- och matminimalism, så öppnade Dorsia dörren till en explosion av färger, belle epoque-exotism och maximalism. Det är oftast i dessa bryt- och paradigmskiften som något intressant får luft och liv. Och följaktligen har Dorsia sedan dess varit som en frisk fläkt i mitt liv. En restaurang både att lugnt tassa in på för en afternoon tea och en sen cocktail eller enkom för en lång, lång middag i en magisk och suggestiv miljö.


Servicen på Dorsia är ständigt varm och tillmötesgående på detta kombinerade high-end boutiquehotell och restaurang, ägarnas passion och närvaro känns verkligen, detta är inte bara ett vanligt konceptetablissemang – Dorsia ÄR unikt och bör upplevas.


Jag vill börja baklänges vad gäller Dorsias intryck och påverkan på mig och vill särskilt lyfta fram något som många i Göteborg glömmer eller gärna bara pratar om, men som sällan inte existerar i det vi refererar till som den ”verkliga världen”. Jag pratar om cocktails i allmänhet och gin och tonic i synnerhet. På Dorsia finns en bar med ett fantastiskt gin-sortiment, men inte bara det, tonic finns också i varianter som mina favoriter Fever Tree och Fentimans. Och ber man här bartendrarna om en gin och tonic får man tusen frågor tillbaka: ”Ja, men hur vill du ha den?” ”Vilken gin?” ”Åt vilket håll på smakspektrat söker du dig?” Etc etc. Precis som det ska vara med andra ord.


Maten. Jag har ätit avsmakningsvarianten Dorsia e´tage vid ett flertal tillfällen, en skänk från ovan som numera serveras med ostron, ankleverterrine, ceviche på fisk- och skaldjur, råbiff med pepparrot, kalixlöjrom, stenugnsbakad tartiflette och svensk oxfile med rökt märgsky, lökpuré och brynt morot. Denna överraskning fortsätter att leverera. Men denna gång passar jag också på att njuta av surdegspasta med stekta trattkantareller, pumpapuré och pecorino samt en kycklingleverparfait i burk med aroniagelé och rostat surdegsbröd från salongen. Men är det någonting jag är allergisk mot så är det vackert diktad meny som sedan inte levererar, men här är det tryckt poesi till tillagad poesi – jag är förförd av Dorsias köks konster. Det är vackert presenterat. Och goda, balanserade och uttryckliga smaker hittar en bas i närvarande råvaror och kunnande. En fruktbar filosofi som sträcker sig från cocktailbaren till långt in i köket. Varför Dorsia ska ses som en gåva, ett ljusterapibesök om man så vill, särskilt i dessa tider av kyla och mörker. Något att som göteborgare i högsta grad omfamna och utnyttja.
 
Menypriser               
Förrätter 160-210 kronor.
Varmrätter 235-380 kronor.
Efterrätter 95-145 kronor.
 
Undvik
Om du är livrädd för färger.
 
Missa inte
Cocktailutbudet. Eller stans roligaste medborgare Peter Apelgren, som ofta hittas i baren.
 
Öppet:
Mån–lör 06.30–sent.
Sön 07.30–21.
 
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset