Bestic styrs med fötterna och hjälper den som inte kan använda sina armar att äta. Ann-Louise Norén som utvecklat tekniken räknar med att landstingen ska nappa på idén. På onsdag äter Ola Jacobsen med Bestic i Metro Teknik TV. 
Bestic styrs med fötterna och hjälper den som inte kan använda sina armar att äta. Ann-Louise Norén som utvecklat tekniken räknar med att landstingen ska nappa på idén. På onsdag äter Ola Jacobsen med Bestic i Metro Teknik TV. 

Uppfinningar sker oftast inte av en slump. Och roboten Bestic är inget undantag.

Tanken på att vara beroende av en annan människa gav poliodrabbade Sten Hemmingsson idén om hur rörelsehindrade ska kunna äta på egna villkor.
Med hjälp av en sked tar den matnyttiga roboten Bestic upp skuren mat från tallriken och för den till munnen på den som har svårt att använda sina armar för att äta. Det kan tyckas vara en enkel idé som gör livet lite enklare för många rörelsehindrade. Men utvecklingen av roboten har tagit flera år. Sten Hemmingsson fick via sin arbetsterapeut kontakt med ingenjörsstudenten Ann-Louise Norén från Chalmers. I dag driver de företaget Bestic.
– Vi har kommit så långt att vi hoppas på att kunna leverera våra första robotar nästa höst, säger Ann-Louise Norén.
Men några justeringar återstår. Bland annat jobbar Ann-Louise med att programmera in en så kallad sopptallrik.
– Jag provade att äta soppa med roboten  men det blev lite spill eftersom soppan droppade under skeden. Därför jobbar jag nu med att programmera in en avstrykning av skeden mot tallriken innan roboten för skeden mot munnen, säger hon.
Det finns även idéer om att grundmodulen ska kunna bära andra redskap.
– Vi har haft testpersoner som kommit med förslag på kompletterande verktyg. Bland annat finns det önskemål om en smörgåstång. Även verktyg som kan hålla i sminkborstar och tandborste finns på önskelistan.

Säl-roboten Paro. 

Fler praktiska robotar

• Roomba från Irobot är en av de mest kända robotarna för privatpersoner. Släpp ner Roomba på golvet och låt den dammsuga ditt hem utan att du behöver röra en muskel.
• Roombas lillebror Scooba är också en städrobot. I stället för att dammsuga så tvättar och skrubbar den lilla roboten golvet.
• Gräsklipparroboten Automower har inställbar klipphöjd och kan även vattna gräset.
• Poolrengöraren Verro behöver man bara släppa lös i den vattenfyllda bassängen så hinner den på en timme både filtrera vattnet samt skrubba botten och väggar.
• Från Japan kommer den gulliga sälroboten Paro som används inom demensvården i Japan och på olika håll i Sverige. Med mjuk vit päls knorrar och vickar Paro på huvudet för att få uppmärksamhet. Först när Paro blir klappad slutar den att gny.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset