Demonstration mot Trump i parken Washington Square i New York.
Demonstration mot Trump i parken Washington Square i New York.

En person har skjutits i anslutning till en anti-Trump-demonstration i Portland i den amerikanska delstaten Oregon.

Protesterna mot Donald Trump och hans seger i presidentvalet i USA har pågått de senaste tre kvällarna.

Under natten mot lördag lokal tid sköts en person på Morrison Bridge i Portland, på platsen för en stor demonstration, enligt polisen. Personens tillstånd är okänt.

Tusentals samlades

Tidigare på kvällen samlades tusentals människor på gatorna i Miami, Atlanta, Philadelphia, New York, San Francisco och Portland för att höja sina röster mot Trump.

I centrala Miami, Florida, samlades flera tusen aktivister i en demonstation mot Trumps budskap om att deportera papperslösa. Senare blockerade några hundra av dem en stor motorväg.

I New York samlades människor åter utanför fastighetsmagnatens Trump Tower. På Washington Square på nedre Manhattan samlades omkring 1 200 personer, många av dem familjer med barn. Några av dem bar enorma röda ballonger och plakat med hjärtan och orden "fred och kärlek".

– Vi är här för att visa stöd för de människor Trump har kränkt, för att visa våra barn att vi alla har en röst, och för att stå upp för människors rättigheter, säger 41-åriga Kim Bayer.

– Vi är rädda att Trumps administration blir en katastrof för mänskliga rättigheter. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Vi behöver vara här, och vi måste vara högljudda.

Chockseger i valet

Även under lördagen planeras en stor demonstration på samma plats, och på flera andra håll runt om i USA.

Efter Trumps chockseger över demokraternas Hillary Clinton i presidentvalet i tisdags har tusentals människor protesterat i städer runt omkring i USA. De flesta demonstrationer har gått lugnt till, men i Portland greps 26 personer efter upplopp i torsdags kväll.

Landet är djupt splittrat. 59,5 miljoner människor röstade på Trump i valet, 200 000 färre än de 59,7 miljoner som röstade för hans motståndare, demokraten Hillary Clinton.

Men republikanen fick sina röster i "rätt" delstater, vilket ger honom fler elektorer.

Al Diaz/Miami Herald/AP/TT
Protester mot Trump i Bayfront Park i Miami.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset