Rickard Eriksson, grundaren av Lunarstorm som försvinner i sommar.
Rickard Eriksson, grundaren av Lunarstorm som försvinner i sommar.

Rickard Eriksson grundade Lunarstorm, som i några år var Sveriges största sociala nätverk. Men ungdomssajten går nu i graven. Att skylla på Facebook tycker han dock är för enkelt.

– Orsaken till Lunarstorms fall är inte Facebook. Användarna gick snarare till Bilddagboken, som ägs av samma företag. Det är först det senaste året som tonåringar börjat använda Facebook. Jag tycker det är en skröna i media att alla sajter dör på grund av Facebook. Däremot var Lunarstorm för dåliga på att fylla på underifrån med nya ungdomar, säger han.

Eriksson sålde Lunarstorm till Wyatt Media 2006, året innan Facebook slog i  Sverige. Nu görs Lunar-storm om och satsar bland annat på att kunna kopplas ihop med Facebook.
– Under Lunarstormtiden så samlades alla under ett tak. Sen spred sig alla ut sig på nätet och i stället för att använda Lunarstorms halvbra fotoalbum gick de över till kanske Flickr eller Bilddagboken. Folk sprider ut sig mer på nätet och då behöver alla sajterna interagera med varandra exempelvis via Facebook eller Flickr.

I dag arbetar Rickard Eriksson med egna projektet Totikt som aggregerar tjänster från olika håll på nätet. Men det är slut med satsningarna på ungdomar.
– Vi fokuserar inte så mycket på communitybiten i Totiki. Det är svårt att tjäna pengar på det. Nu tittar vi mer vuxna människor för att få intäkter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset