Lin Sun Chen vill ge kunderna på sin restaurang Weidao i centrala Stockholm en genuin upplevelse av asiatisk mat.
Lin Sun Chen vill ge kunderna på sin restaurang Weidao i centrala Stockholm en genuin upplevelse av asiatisk mat.

I en jakt på genuina asiatiska smaker som gränsar till det maniska har Lin Sun Chens restaurang Weidao blivit en ny favorit på Vasagatan mitt i centrala Stockholm. – Vi provade mängder av olika såser innan vi var nöjda, säger hon.

Matälskaren Lin Sun Chen pluggade juridik i Kina, bytte spår och läste ekonomi i Sverige innan hon började jobba i restaurangbranschen. När hon kände sig redo att öppna eget visste hon precis vad hon ville uppnå – något annat än de traditionella asiatiska restaurangerna.

– Att ge våra kunder en genuin upplevelse av asiatisk mat har alltid varit min drivkraft. Jag har rest runt i Asien för att hitta de bästa rätterna, kryddorna och råvarorna. En bibimbap hos oss ska smaka precis som den gör när du äter den i Seoul, och vår sushi ska smaka som den du äter i Osaka, säger hon.

Serverar det asiatiska kökets gulkorn

En urban myt som cirkulerar är att den kinesiska maten som serveras på svenska restauranger inte är densamma som den som äts i Kina. Något som Lin Sun Chen bekräftar och förklarar.

– Den stora utmaningen är att komma över de rätta råvarorna som inte finns här i Sverige och är dyra att importera. Vi är beredda att betala det priset för att kunna servera det asiatiska kökets guldkorn. Kvaliteten är allt och där sticker vi nog ut lite från mängden.

Jobbat länge på menyn för att hitta rätt

Och vägen till de genuina smakerna har varit lång. Lin Sun Chen har rest varv efter varv genom Asien för att hitta de bästa recepten, koncepten och kryddblandningarna. De har hon sedan tagit med sig hem och testat tillsammans med sina medarbetare.

– Såserna och kryddorna är viktiga. När vi skulle välja vår sambal oelek-sås testade vi mängder av olika recept innan vi alla var överens om att vi hittat rätt. Så vi jobbade totalt på menyn i nästan ett halvår, men tillslut blev det rätt.

Vad ska jag inte missa när jag äter på Weidao?

– Vår Hong Kong fläsksida eller Mormors kyckling är mina favoriter. Fläsksidan friteras och tillagas med en specialsås och grönsaker, medan kycklingen friteras och serveras med sötsur sås och grönsaker.

Weidao

• Weidao har öppet alla dagar klockan 11–22 och serverar en à la carte-meny både till lunch och middag.

• Klockan 14–17 säljs snabbmat för take away för 95 kronor portionen.

• Weidao ligger på Vasagatan 7 i Stockholm.

• Läs mer om restaurangen och hur du hittar dit på Weidao.se.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset