En bild som delas på sociala medier påstår att socialdemokraterna nominerade Adolf Hitler till Nobels fredspris år 1939. Det stämmer delvis, men sanningen är att det bara var en man som nominerade honom av satirisk kritik.

Skärmdump/Metro

Några av kommentarerna till bilden.

Det var år 1939, året som andra världskriget skulle bryta ut, som riksdagsledamoten och socialdemokraten Erik Brandt nominerade Hitler till fredspriset. Erik, en uttalad antifascist, menade dock inte att nomineringen skulle tas på allvar. Nomineringen var en ”satirisk kritik” kommen av det rådande politiska klimatet i Sverige och faktumet att några socialdemokrater ville nominera Storbritanniens dåvarande premiärminister, Neville Chamberlain, något som Brandt var mycket skeptisk till. Det skriver Nobels fredspris på sin hemsida.

Många uppfattade inte Brandts ironi och nomineringen blev starkt kritiserad. Fem dagar efter att nomineringen lanserats drogs den i januari 1939 därför tillbaka av Erik Brandt själv.

► LÄS MER:  Det här är Bashar al-Assads döde bror och inte en flykting i Sverige

Många av de större svenska medierna har förklaringar på vad som hände år 1939. Dagens Nyheter skrev om händelsen 2012, Svenska Dagbladet senast 2005 och Sveriges Radio förklarade den faktiska händelsen 2004. Det finns också en förklaring till händelsen på Nobelprisets hemsida.

Trots att utredande artiklar och förklaringar finns att tillgå har nu samma information börjat spridas igen i form av en bild på sociala medier.

Efter att en grupp på Facebook lagt ut den omtalade bilden har den nu blivit delad över 314 gånger. 600 personer har gillat och ett hundratal har kommenterat. Trots att gruppen själva länkar till orginalartikeln från DN och flera personer som kommenterar uppmanar till källkritik så finns även de som inte litar på att nomineringen lades som satir. 

Alltså föreslogs Adolf Hitler få Nobels fredspris år 1939 av en socialdemokrat, men det var aldrig meningen att nomineringen skulle vara på riktigt. Inte heller stod partiet Socialdemokraterna bakom nomineringen, utan Erik Brandt ensam valde att skicka in förslaget efter sitt missnöje över partiets nomineringsbeslut.

► LÄS MER:  Nej, Ikea säljer inte ett hakkorsbord vid namn Hadølf

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik