Jade Raymond är producenten bakom ”Assassin’s Creed”, spelutvecklaren Ubisofts senaste mastodontproduktion. 
Jade Raymond är producenten bakom ”Assassin’s Creed”, spelutvecklaren Ubisofts senaste mastodontproduktion. 

SPELPRODUCENT. Jade Raymond är producenten bakom ”Assassin’s Creed”, spelutvecklaren Ubisofts senaste mastodontproduktion som med hjälp av bländande grafik ska ta spelaren tillbaka till 1100-talet och det tredje korståget.

Produktionen av hela spelet ligger i 100 miljoner kronors-klassen och handlar om en lönnmördare från korstågstiden. Trots att Jade Raymond leder utvecklingen av spelet och bossar över drygt 150 programmerare så har hon svårt att få riktig respekt i en allt för mansdominerad dataspelsbransch.

När Metro Teknik träffar henne på Ubisofts nordiska högkvarter i Danmark svävar stämningen hos de närvarande journalisterna mellan pubertetsfniss och direkta gliringar. Jade Raymond tar det med ro och försöker ducka frågorna om hur det är att vara en svan i dataspelbranschens ankdamm.
– Det är ganska normalt att det dyker upp bilder på producenten när ett nytt spel produceras. Sedan tror inte jag att det är så ovanligt med en kvinnlig producent som vissa verkar tro, säger hon.

Hennes uttalande utlöser direkt ett fnissande skratt hos hela den samlade spelpressen, som i stort sett enbart består av män. Och även om Jade Raymond själv inte vill erkänna det, har hennes utseende en mycket tydlig effekt. Hon erkänner själv att uppmärksamheten kring hennes utseende inte är taget ur luften.
– Okej, kanske är det sant att mitt ansikte cirkulerar lite mer på internet än andra producenters.

När man frågar om hennes bakgrund är det tydligt varför hon håller på med dataspel. Hon är självklart lika nördig som sina fans. Största anledningen till att hon började jobba med dataspel var att hon spenderade en hel sommar med ”Tekken 3”.

Och trots allt fnissande får hon respekt för sina kunskaper.
– Jag är programmerare och utbildad dataingenjör. Nu programmerar jag visserligen inte längre men i stället leder jag ett team på 158 människor vilket är ett heltidsjobb i sig. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset