Veronica Maggio är den enda av artisterna på festivalen som huvudsakligen sjunger på svenska. Arkivbild.
Veronica Maggio är den enda av artisterna på festivalen som huvudsakligen sjunger på svenska. Arkivbild.

I helgen intas Los Angeles av svenska stjärnor. Det har blivit dags för den första upplagan av festivalen Stockholm CA. – Det ska bli riktigt kul, ett roligt koncept, säger Jacob Criborn i dj-duon Nause.

Veronica Maggio, Elliphant, Otto Knows och Icona Pop är alla bokade för framträdanden på svenskfestivalen Stockholm CA i Los Angeles. Förhoppningen är att arrangemanget ska öppna folks ögon för svensk kultur.

– Framför allt vill vi göra det här på grund av en stolthet över att Sverige har gjort så otroligt mycket inom så många olika kulturella områden. Det känns stort att kunna visa upp detta i en så pass inflytelserik och trendsättande stad som Los Angeles, säger Björn Barnekow, en av festivalens grundare.

– Det är jättemånga amerikaner som inte har någon aning om att det är svenska artister som de lyssnar på nästan varje dag.

Sverige dominerar

Dj-duon Nause, som också ska uppträda på festivalen, har turnerat mycket både i USA och på andra ställen i världen. De upplever att musikexporten har satt Sverige på kartan.

– Man får ju en gratisskjuts om man håller på med musik och är svensk. Sverige är ett så pass litet land och ändå dominerar det en så stor och viktig marknad, det känns som att folk lägger det på minnet, säger Nauses Leonard Scheja.

Återkommande

Stockholm CA är ännu inte utsåld men Barnekow säger att biljettförsäljningen "känns bra". Man räknar med en stor del svenska besökare.

– Men på sikt, i takt med att festivalen växer och kapaciteten ökar så tror vi att det kommer att vara en större andel amerikaner än svenskar som går på festivalen, säger Björn Barnekow.

Tanken är nämligen att Stockholm CA ska bli ett återkommande arrangemang.

– Vi vill bygga vidare på det här, säger Björn Barnekow och berättar att det redan finns många tankar och planer inför framtiden.

Christine Olsson/TT
Jacob Criborn och Leonard Scheja i Nause tycker att Stockholm CA är ett "kul koncept". Arkivbild
Izabelle Nordfjell/TT
Elliphant är en av artisterna på festivalen. Arkivbild.
Vilhelm Stokstad/TT
Icona Pop ska uppträda under Stockholm CA. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset