Fem män, varav en svensk, har gripits misstänkt för att ha planerat ett terrorattentat i Skandinavien.
Fem män, varav en svensk, har gripits misstänkt för att ha planerat ett terrorattentat i Skandinavien.

Fem personer, varav en svensk medborgare har gripits i Bosnien. Enligt bosnisk polis ska de ha planerat ett terrorattentat i ett skandinaviskt land. Men det dementeras av svensk polis. Tillslaget handlar om gängkriminalitet i Malmö och inte terrorism, är det svenska budskapet.

Tre av de misstänkta männen greps med en sprängladdning i en bil i närheten av gränsen, i samband med att de skulle lämna landet, och en man greps i Sarajevo. Senare under fredagskvällen greps ytterligare en man misstänkt för att vara inblandad.

- Enligt den information vi har skulle bomben transporteras till ett skandinaviskt land för att användas i ett terrordåd, säger den bosniska polisens talesperson Kristina Joziä till TT.

Enligt bosniska nyhetsbyrån Fena ska sprängladdningen ha inhandlats i Bosnien och slutdestinationen ska ha varit Sverige.

- Vi genomför just nu husrannsakningar på flera platser för att säkra fler bevis, säger Kristina Jozić.

Förutom den svenske mannen, som är i 50-årsåldern, greps även fyra bosniska medborgare vid tillslagen.

De gripna männen sitter frihetsberövade i huvudstaden Sarajevo och fallet kommer att överlämnas till åklagarmyndigheten på lördagsmorgonen.

Att det skulle röra sig om terrormisstankar dementeras bestämt av svensk polis.

- I detta fall är gripandet kopplat till grov organiserad brottslighet, säger Mark Vadasz, kommunikationschef vid Säpo.

Han säger att Säpo under dagen varit i kontakt med polisens nationella operativa avdelning (NOA) som har hand om ärendet.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, säger att dagens tillslag är en del i en brottsutredning som bedrivits tillsammans med bosnisk och nederländsk polis.

Han säger att utredningen handlar om kända kriminella i Malmö som använder sprängmedel, men vill inte säga hur många av de gripna som har kopplingar till Malmö.

Har det här med sprängningen vid Rättscentrum i Malmö att göra?

- Det vill jag i nuläget inte säga något om.

Fredrik Gunér/TT

Filip Norman/TT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset