Svensk biblioteksförening efterlyser kommunala pengar till fler skolbibliotekarier. Arkivbild.
Svensk biblioteksförening efterlyser kommunala pengar till fler skolbibliotekarier. Arkivbild.

30 procent av landets kommuner saknar ordentligt bemannade skolbibliotek. Det visar ny statistik från Svensk biblioteksförening.

86 av landets 290 kommuner står utan enskilda bibliotek med skolbibliotekarier som är på plats minst 20 timmar i veckan. Det är fyra färre jämfört med året före, men ingen tillräcklig förbättring enligt Svensk biblioteksförening som nu efterlyser "kraftfulla åtgärder".

Så sent som i våras avsatte regeringen 15 miljoner kronor till ökad bemanning på landets skolbibliotek, i synnerhet på skolor med låg kunskapsnivå. Men regeringens satsning måste mötas med "betydligt större" insatser från kommunerna, menar Calle Nathanson, ordförande i Svensk biblioteksförening.

"Biblioteken står redo att axla ett större ansvar för att arbeta för fri tillång till information, läsfrämjande och ett fritt meningsutbyte i enlighet med bibliotekslagen. Men då måste bibliotekshuvudmännen ta sitt ansvar för finansiering och bemanning", säger Nathanson, enligt ett pressmeddelande.

Ofta är det mindre kommuner på landsbygden som saknar enskilda bemannade skolbibliotek. De låter i stället eleverna gå till folkbiblioteken för att låna böcker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset