Janne Andersson på dagens presskonferens där han presenterade VM-kvaltruppen.
Janne Andersson på dagens presskonferens där han presenterade VM-kvaltruppen.

Så har han presenterat sin första landslagstrupp, den nye förbundskaptenen Janne Andersson."Ett 70-tal" aktuella spelare kokades ned till den 23-mannatrupp som har Nederländerna i VM-kvalet den 6 september att se fram emot.

– Det är en trupp som är balanserad – det finns erfarenhet men även nytt blod, motiverade Andersson sina val.

"Det känns helt okej". En fras – svaret på frågan "Känns det okej?" från förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand – som han sedan upprepade, samtidigt som fotografernas kameror smattrade. Sedan tog Janne Andersson plats vid podiet inne i konferenslokalen i Friends Arena för att för första gången presentera en landslagstrupp.

Det blir första gången på länge som ett svenskt landslag går ut i spel utan trion Andreas Isaksson (133 landskamper), Kim Källström (131, 16 mål) och Zlatan Ibrahimovic (116, 62 mål) som tackade för sig efter sommarens EM-slutspel. Andersson var dock noga med att påpeka att han inte fokuserar på varken det som har varit eller det som ligger längre fram i tiden. Alltså: fokus på de spelare som är uttagningsbara och på Nederländerna i VM-kvalet den 6 september på samma Friends Arena.

"Antal variabler"

– Efter EM började vi (Andersson och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren) identifiera vilka spelare som vi ansåg fanns tillgängliga och som var tillräckligt bra för att representera Sverige de kommande två åren. Vi identifierade ett 70-tal spelare; några som redan nu är fullt flygfärdiga och några som vi kanske tror kommer ta stegen. Förhoppningsvis kommer några att överraska på vägen, sade Andersson.

Ett "antal variabler" – speltid, skador, nej tack, klubbyten – spelade in när Andersson/Wettergren gjorde sina val.

Resultatet? Lite gammalt (Andreas Granqvist, Mikael Lustig, Jimmy Durmaz, Albin Ekdal), lite halvnytt (Ludwig Augustinsson, Pontus Jansson, Oscar Hiljemark) och några nya, mer oprövade, namn (Emil Krafth, Alexander Fransson och Christoffer Nyman).

– Det är en trupp som vi känner är balanserad – och vi känner att det finns både erfarenhet men också lite nytt blod in i truppen, sade Andersson.

Tycker om processen

Den nye förbundskaptenens tankar om VM-kvalet?

– Håller man på med elitidrott så är det en fullständig självklarhet att man vill vinna. Det vill alla. Så även jag och även svenska landslaget. Och vi har självklart ett mål långt där borta att vi ska gå till mästerskap. Men det intressanta här och nu är att vi ska möta Holland.

– Det mest intressanta är: hur gör vi för att vinna. Vad ska vi göra på bästa sätt för att förbereda spelarna in till match? Den processen tycker jag är jätteintressant att jobba med.

Glimt i ögat

I övrigt? Tja, den som någon gång har upplevt Janne Andersson agera kan inte ha blivit besviken. Där fanns den raka, tydliga kommunikationen. Där fanns fokuset på nuet. Och där fanns väldigt mycket glimt i ögat.

– Vad säger du Lasse? En kopp kaffe? var passningen till förre succéförbundskaptenen – för såväl Sverige då som Island nyligen – Lars Lagerbäck som är "rådgivare" i Anderssons landslagsstab.

– Knatte, Fnatte och Tjatte, fick presentera motståndarbevakarna Tom Prahl, Jonas Thern och Lars Jacobson.

– Även Peter säger något vettigt ibland, även om det är svårt att tro det, var en pik till Wettergren.

– Det blir någon eller några stängda träningar varje samling. Något måste ni gissa själva och inte få serverat, riktades till pressuppbådet.

Stefan Jerrevång/TT
Janne Andersson. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset