Sveriges målvakt Mikael Appelgren var en av matchvinnarna mot Slovakien.
Sveriges målvakt Mikael Appelgren var en av matchvinnarna mot Slovakien.

Sverige har fått en bra start på EM-kvalet i handboll – och Kristján Andrésson på nya jobbet som förbundskapten.Blågult slog Slovakien med 21–17 på bortaplan och har två segrar på två matcher.

Andrésson kastades in i elden direkt, utan förberedande träningsmatcher eller läger, och kommer ur den oskadd.

Efter premiär- och debutsegern i EM-kvalet mot Montenegro i Lund i torsdags, 36–21, sprang Sverige ifrån Slovakien i Kosice, 21–17 (15–8).

Den blågula insatsen – särskilt i första halvlek – var överraskande stark, inte minst med tanke på att Slovakien inledde kvalet med att spela oavgjort borta mot Ryssland, 31–31.

– Jag är otroligt imponerad av hur killarna genomför matchen. Vi spelade i torsdags och reste i går och ändå visar de den här karaktären och offerviljan, sade Andrésson.

Förbundskaptenen hyllade den svenska defensiven – "en i princip prickfri försvarsinsats" – och berömde målvakten Mikael Appelgren och veteranen Jonas Källman lite extra.

"Tappar tempo"

Slovakien kröp närmare i andra halvlek men den svenska segern var aldrig i fara.

– Vi tappar lite i tempo och de utnyttjar våra tekniska fel men det är nyttigt att få kämpa lite i motvind också. I grunden är vi ett bättre handbollslag och summa summarum var vi här för att ta två poäng, sade Andrésson.

Bra start

Segrarna innebär att Andrésson fått bästa möjliga start på förbundskaptensposten.

– Det känns jättebra. Det har varit en väldigt bra vecka. Jag har lärt känna en del av killarna på ett nytt sätt och det ska bli fantastiskt kul att träffa dem igen i början av januari, sade han.

TT: Är det något som har överraskat på dig?

– Ja, professionaliteten. Och hur de som varit med ett tag tar hand om allting och för traditioner vidare.

I mitten av december presenterar Andrésson sin första mästerskapstrupp, till VM i Frankrike den 11–29 januari nästa år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset