Metros matskribent har ätit på Adam/Albin.

Adam/Albin, Rådmansgatan 16

4 av 5

 

I ett par år nu har Adam Dahlberg och Albin Wessman haft kurser och drivit lunchrestaurang samt en mycket populär, regelbundet återkommande popupkrog i sin så kallade matstudio på Rådmansgatan. Nu har de dock bestämt sig för att göra allting lite mer permanent: kurserna och luncherna samlas i det så kallade Tvätteriet – där det varje vardag serveras svenskifierade nudlar och donburis (risskålar) – och själva restaurangen kallar de Adam/Albin och håller öppet sex kvällar i veckan.

Alla som har käkat på popuprestaurangen kommer nog känna igen sig: maten är blond svensk men med små blinkningar till Asien och stämningen trevlig, välartad och avslappnad. Själva säger sig Adam och Albin viljat ha skapat en krog som är ”levande, stökig och lättillgänglig”– men att kalsla Adam/Albin för ”stökig” är lite som att kalla elevrådsordförande för en ”bad boy” för att han buggat på klassfesten. Istället placerar de sig någonstans mellan ställen som Oaxen slip och Matbaren. Det vill säga en lite mer överkomlig form av finkrog, med något lösare tyglar och friare koncept. Men det är fortfarande en väldigt välartad finkrog.

Men visst, musiken ÄR bra mycket högre här än på de flesta andra restauranger i klassen. Vilket jag gillar.

En annan sak jag gillar är Adam/Albins mat. Den är alltid omsorgsfull, reko, god. Lite snäll kanske, men när blev det ett skällsord? Upplägget ser ut som följer: efter några mycket goda snacks följer en femrätters meny för 795 kronor där man har två till tre val vid varje servering. En slags hybrid av avsmakningsmeny och a la carte alltså. Vi äter till exempel en mycket god, handskuren råbiff med frasig potatis och färska champinjoner, grillade små yakitorispett av bräss och vaktel, friterad kronärtskocka i tacoform samt Stockholms mest instagrammade dessert just nu: äpplemarängen, penslad med soya. Som trots att den har potential att bli en framtida klassiker ärligt talat faktiskt ser lite ut som en hundbajs. En perfekt finkrogshundbajs visserligen, men ändå.

Det som verkligen blåser min hjärna är dock sparrisrätten: grillad sparris med bakat ägg, tryffelkräm på en bädd av syrat, rundkornigt ris

Kanske är det riset, kanske är det handlaget, men trots att varenda krog har en variant på sparris och ägg just nu är det här bland det godaste jag ätit.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset