Theresa Mays Tories ligger bäst till inför valet.
Theresa Mays Tories ligger bäst till inför valet.

I dag är det parlamentsval i Storbritannien. Men varför har det utlysts nyval och vilka står det mellan? Här är allt du behöver veta.

Varför nyval?

När Storbritannien röstade för ett utträde ur EU valde den dåvarande premiärministern David Cameron att avgå. Då utsågs Theresa May som ny premiärminister av det konservativa partiet Tories.

I april i år utlyste Theresa May nyval. Hon själv har förklarat att det är ett sätt att ”garantera säkerhet och stabilitet under de kommande åren”.

Nyvalet kan på så sätt ses som ett försök från May att vinna ett starkt mandat för de förändringar som nu kommer att ske i samband med brexit-processen. Detta är särskilt viktigt eftersom May inte blivit premiärminister som partiledare i ett val, utan utsågs av Tories efter David Camerons avgång.

LÄS MER: Hur fungerar det med Storbritanniens riksdelar, egentligen?

Vilka står det mellan?

Det är något av de två största partierna, konservativa Tories eller arbetarpartiet Labour, som med all sannolikhet kommer att vinna valet och bilda regering.

Nuvarande premiärministern Theresa May är partiledare för Tories och Jeremy Corbyn är partiledare för Labour.

Corbyn, som tillträdde som partiledare för Labour i september 2015, har kritiserats med jämna mellanrum. Bland annat för att inte klara av att vara oppositionsledare.

Jeremy Corbyn.

Vad säger opinionsmätningarna?

Konservativa Tories med Theresa May i spetsen var storfavoriter när nyvalet utlystes och är fortfarande i förarsätet. Men det ser betydligt jämnare ut än väntat.

I ett genomsnitt av fem mätningar mellan den 5 och den 7 juni har Tories knappt 43.8 procent av väljarstödet. Labour har 35.2 procent. Den 19 april, dagen efter att May utlyste nyval, hade Labour knappt 25 procent av väljarstödet.

Vilka får rösta?

Sammanlagt 47 miljoner människor har rösträtt i parlamentsvalet. Det är inte bara brittiska medborgare som får rösta – även irländare som bor i Storbritannien.

LÄS MER: Storbritannien utlyser nyval – det här behöver du veta

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset