Statsminister Stefan Löfven och Portugals premiärminister António Costa vill att alla EU-länder ska ta emot flyktingar.
Statsminister Stefan Löfven och Portugals premiärminister António Costa vill att alla EU-länder ska ta emot flyktingar.

Statsminister Stefan Löfven och hans portugisiske kollega António Costa är överens om att inget EU-land kan dra sig ur EU:s flyktingpolitik.

Costa besökte partikamraten Löfven i Stockholm dagen efter folkomröstningen i Ungern. 98 procent av de som röstade där sade nej till att landet ska följa EU:s flyktingpolitik. Men resultatet är inte bindande, eftersom valdeltagandet var för lågt.

– Jag förmodar att resultatet inte var så högt som regeringen hade väntat, säger Stefan Löfven.

– Det spelar ingen roll hur många folkomröstningar som hålls, vi måste hitta en lösning där alla EU-länder tar sin del av ansvaret.

Portugal har till skillnad mot Ungern erbjudit sig att ta emot fler asylsökande än vad EU begärt. Landet är i behov av arbetskraft, till exempel inom jordbruket, men problemet är att det inte är så många syriska flyktingar som vill till Portugal. Hittills har landet tagit emot 555 av de 5 651 flyktingar som omfördelats till andra EU-länder för att avlasta Italien och Grekland.

Costa passade också på att lobba för att näste generalsekreterare i FN ska vara portugis. António Guterres, tidigare portugisisk premiärminister och FN:s flyktingkommissionär, är en av kandidaterna. Men Stefan Löfven utlovar inget stöd.

– Sverige förespråkar inte någon speciell person, men vi vet att den portugisiske kandidaten är välkvalificerad, precis som flera andra är, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset