"Jihad John" i en av filmsekvenserna som Islamiska staten släppt.
"Jihad John" i en av filmsekvenserna som Islamiska staten släppt.

IS-avhopparen ”Saleh” säger att han sett när den mystiske islamisten "Jihad John" mördade gisslan – nu träder han fram i brittisk tv.

"Jihad John" är personen som framträtt i många av Islamiska statens filmade barbariska mord.

IS-avhopparen ”Saleh”, som nu vittnar, påstår sig ha sett när "Jihad John" dödade en japansk gisslan vid namn Kenji Goto, enligt Sky news.

"Saleh" beskriver på bruten engelska att han blev anlitad av Islamiska staten för att övertyga utländsk gisslan att de var säkra.

►LÄS MER: Så blev Jihad John bödel för IS

"Saleh" flydde till Turkiet efter avhoppet. I sitt vittnesmål säger han att gisslan blev utsatta för skenavrättningar vilket gjorde att de offer som filmades var lugnare vid inspelningarna.

– Han sa till dem att ”det är bara på video, vi kommer inte att döda dig”. Och jag sa alltid till dem ”oroa er inte, det är inget farligt för er”. Men i slutändan var jag ändå säker att de skulle dö, säger ”Saleh” till Sky news.

►LÄS MER: Jihad John fördömde terrorattentat

"Jihad John", eller Mohammed Emwazi som han egentligen heter, är uppväxt i Storbritannien. Han föddes i Kuwait och är alltså den som framträtt i IS filmade "avrättningar", bland annat den på journalisten James Foley 2014.

Skolfoton som publicerats i brittiska tidningar på en elvaårig pojke visar en helt annan bild. Personen som skulle bli "Jihad John" skriver i skolans årsbok att "favoritmaten är chips", att han gillar popgruppen S Club 7 och playstation. Hans stora mål är att bli stjärna i Manchester United.

Och nu, i vuxen ålder är han frontfigur de videoklipp som IS släppt, klädd i svart och med bara ögonen synliga och med en kniv i handen. Redo att skära halsen av sina offer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset