Antalet fattiga EU-migranter som försörjer sig på Stockholms gator beräknas till omkring 700 och 800. Arkivbild.
Antalet fattiga EU-migranter som försörjer sig på Stockholms gator beräknas till omkring 700 och 800. Arkivbild.

Färre avhysningar sker trots att allt fler anmäler otillåtna bosättningar skriver Dagens Nyheter. Enligt Kronofogden leder var fjärde ansökan till att ett läger töms.

Under årets första sex månader fick Kronofogden in 55 ansökningar om att avhysa EU-medborgare från otillåtna bosättningar i Stockholms län skriver Dagens Nyheter. Antalet ansökningar har ökat med tio sedan förra året.

► LÄS MER: EU-migranter vräktes 83 gånger

Enligt de siffror som DN har begärt ut från kronofogden verkställs bara var fjärde avhysningsansökan i Stockholms län. Att polisen fått större befogenheter att agera mot bosättningarna kan vara en förklaring till att färre läger töms uppger socialförvaltningen i Stockholm.

– Polisen åker ut och informerar om att det är olagligt så fort de får reda på en bosättning, och många flyttar sig frivilligt, säger Linn Hemmingsson, EU-samordnare på socialförvaltningen, Stockholms stad till DN.

Enligt henne blir antalet fattiga EU-medborgare som försörjer sig på Stockholms gator varken fler eller färre. Antalet uppskattas till omkring 700 och 800 personer.

– Däremot har antalet större och långvariga bosättningar minskat, sådana som vi har sett framför allt i Söderort tidigare. Bosättningarna är mindre i dag och man flyttar oftare, säger Linn Hemmingsson till tidningen.

► LÄS MER: Det här är skillnaden på att vara migrant och att vara flykting

Avhysningarna utförs av kronofogden, polisen och respektive stadsdelsförvaltning. Vid avhysning informeras EU-medborgarna om att det finns evakueringsboenden. Men de flesta väljer bort evakueringsboendena och flyttar vidare.

– Det pågår en katt och råtta-lek. Polisen kör i väg dem från en plats och så dyker de upp på en annan, och så fortsätter det. Nya bosättningar växer upp som svampar hela tiden, säger Jorge Castellon socialsekreterare på socialförvaltningens EU-team till DN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik