Det kallas ”one-night-stands” – de lösa sexuella förbindelserna. Men även om det bara var en härlig grej för en kväll vill vi att eftersmaken ska kännas bra. Vad är egentligen vett och etikett när det kommer till engångsligget? ”Tydlighet är viktigt”, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

De kanske varar en natt eller bara någon timme. Men minnet lever kvar och engångsligget ska helst lämna efter sig en bra känsla. Så hur gör man för att det ska bli så bra som möjligt?

– Var ärlig med hur du tänker – kanske vill du inte bli ihop med någon, oavsett vad. Då kan det vara bra att kommunicera. Det är också viktigt att försöka förstå vad den andra personen vill, säger Pelle Ullholm.

Ska man komma överens innan, säga rakt ut ”det här blir en natt, inget mer”?

– Nja. Om du är tvärsäker, så visst. Men om du inte vet så behöver du inte heller säga det. Det bästa är att vara så ärlig man kan. Viktigast är ett inte ge några falska förhoppningar eller löften, säger Pelle Ullholm.

Stanna på frukost – bra eller dåligt?

– Det finns inga regler. Men det gäller att vara lyhörd. Om det tydligt var ett one-night-stand och inte mer för bägge parter, då spelar det egentligen inte så stor roll om man äter frukost ihop eller inte, tänker jag, säger Pelle Ullholm.
Det stora problemet kan uppstå ifall det känns som någon av parterna blir utnyttjad, till exempel kanske den andra är lite kär i en och då mer sårbar.

Hur gör man för att avböja fortsättning på ett trevligt vis?

– Risken är att den andra blir missnöjd, oavsett hur bra du avböjer. Försöka fundera på hur du själv skulle vilja bli avvisad och följ det. Hen du hade sex med kan bli ledsen och besviken även om du försökte vara tydlig och schysst – tänk då på att det finns ett andra steg, när hen fått smälta allting, säger Pelle Ullholm.

En sak är viktig, understryker han: Ignorera aldrig någon. Att inte svara alls, eller svara otydligt och skicka dubbla signaler är inte schysst.

– Blir du avvisad kan du bli besviken och sedan går livet vidare. Men om du inte vet vad den andra vill, om du fastnar i osäkerhet, är det betydligt värre. Det kan skapa ett slags psykiska blåmärken på människor som trodde att det var något på gång, men så blir den andra ett spöke som bara försvinner, säger Pelle Ullholm.

Engångsliggets bästa vän: Kondomen

  • Sex blir säkrare om de med penis använder kondom, och det gäller inte bara för att skydda sig mot könssjukdomar utan också oönskade graviditeter.
  • Att föreslå kondom kan vara ett sätt att fråga om ni ska ligga, utan att det göra det verbalt.
  • Det är helt fel att kondom förknippas med något negativt. Tvärtom visar RFSU:s undersökning Kådiskollen att om en person med penis föreslår kondom uppfattas som ansvarsfulla, självsäker och erfaren.
  • Har ingen av de inblandade penis: Njut av att risken är mindre för sexuellt överförbara infektioner.

Källa: RFSU

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset