Djurgårdens tränare Pelle Olsson har fått sparken. Arkivbild.
Djurgårdens tränare Pelle Olsson har fått sparken. Arkivbild.

För knappt sju veckor sedan skrev han på ett nytt tvåårsavtal.Nu får Pelle Olsson sparken av Djurgården.Ersättare blir engelsmannen Mark Dempsey, med ett spelarförflutet i Manchester United.

Så sent som den 17 juni belönades Pelle Olsson med ett nytt kontrakt med Djurgården. Två år till skulle det bli för 53-åringen, som lett laget i två och ett halvt år.

Men bara en och en halv månad senare får 53-åringen nu lämna sitt uppdrag.

– Det känns tråkigt, naturligtvis. Pelle har gjort ett väldigt fint jobb i Djurgården under en besvärlig period. Men de sportsliga resultaten den senaste tiden har varit väldigt svaga och då har styrelsen valt att avsluta kontraktet med Pelle, säger klubbens vd Henrik Berggren.

Beskedet togs, enligt Berggren, på onsdagen och kommer efter fem raka förluster och totalt elva förluster på de tretton senaste matcherna i allsvenskan. Olsson själv fick beskedet efter att han genomfört ett sista träningspass med Djurgårdsspelarna.

– På ett sätt hade jag på känn vad som väntade. Men innan det var jag helt inriktad på att fortsätta med det här laget, säger han till SVT Gävleborg.

"Då vet man"

Förlusten borta mot Kalmar FF senast – där laget tappade en 1–0-ledning till förlust med kvarten kvar – blev alltså nådastöten för tränaren som tog över Dif inför säsongen 2014.

Och när telefonen slutade ringa efter den förlusten – han säger sig inte ha hört någonting alls från Dif-ledningen på 36 timmar – så anade den rutinerade tränaren onåd.

– Då vet man vad som är på gång. När det bara blir tyst efter en tung förlust, säger han.

Djurgårdens vd Henrik Berggren säger att Olsson inte är ensamt skyldig till lagets svaga resultat på sistone.

– Alltid när sånt här händer så måste vi som har ledande positioner i Djurgården, precis som spelarna och andra, rannsaka oss själva. Det är inte ens fel att det går lite sämre utan vi måste rannsaka oss själva, säger han.

Engelsman tar över

Senare på onsdagen presenterade Djurgården Olssons ersättare. Det blir engelsmannen Mark Dempsey, som tidigare i somras sade upp sig själv från tränaruppdraget i Haugesund i den norska högstadivisionen.

Efter den aktiva karriären, där Dempsey bland annat gjorde en match med Manchester United, har han bland annat varit ungdomstränare i United samt assisterande tränare i Tromsö, Molde, Cardiff och Haugesund.

"Jag har följt svensk fotboll under min tid i Norge och känner till ganska mycket om både allsvenskan och Djurgården, jag vet hur laget spelar men det har gått snabbt och jag har inte hunnit skaffa mig någon större uppfattning om truppen än", säger Mark Dempsey i ett pressmeddelande från Djurgården.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset