Landslagskompisarna Alexandra Engen (vänster) och Jenny Rissveds, nybliven OS-guldmedaljör. Arkivbild.
Landslagskompisarna Alexandra Engen (vänster) och Jenny Rissveds, nybliven OS-guldmedaljör. Arkivbild.

Det fanns bara en svensk OS-plats i mountainbike i Rio de Janeiro. Det innebar att det blev Jenny Rissveds som fick chansen att ta guld – och hon tog den.Men konkurrenten Alexandra Engen – som fick stanna hemma – kunde inte vara gladare.

– Fantastiskt, jag är så glad för Jennys skull. Häftigt, häftigt, häftigt, glädjevrålar Engen via telefon.

Att det ens blev en svensk deltagare i OS har faktiskt Rissveds mycket Engen att tacka för. Tillsammans gjorde landslagscyklisterna och träningskompisarna tillräckligt bra resultat i vårens tävlingar för att Sverige till slut skulle tilldelas en OS-plats.

– Men Jenny har absolut varit den klart starkaste. Det är bara hatten av för henne, säger Engen till TT.

På väg tillbaka

Engen, sexa i mountainbike i OS i London för fyra år sedan, har några tunga säsonger bakom sig. Stenhård träning, tävlingar och resor i kombination med studier och boende utomlands blev för mycket. Engen blev utbränd och tog beslutet att ta en paus från tävlandet.

Nu är Engen på väg tillbaka och Rissveds prestation i Rio de Janeiro är en utmärkt källa för inspiration.

– Jag vet ju att jag har kapacitet för att göra detsamma, men jag har varit utbränd och det tar tid att komma tillbaka. Men det här gör mig sugen och i OS i Tokyo (2020) hoppas jag att vi är två svenskor på startlinjen.

Fick gåshud

Engen trodde på en god medaljchans före loppet och ju längre in i det Rissveds hängde med, desto större blev förhoppningarna.

– Jag var säker på att hon skulle öka de två, tre sista varven och så gjorde hon det, så fränt. När Jenny ryckte och fick luckan fick jag gåshud alltså. Maja (Wloszczowska) inte kunde svara.

– Men riktigt säker på guld var jag först på upploppet. Det är så mycket som kan hända, ett fall, en kedja som hoppar, en punktering ... Men Jenny höll sig lugn och allt höll.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset