David James lämnade Manchester City och Andreas Isaksson kom. Vilket byte för City tänkte man. Vilken lyckträff. David James må ha vaktat det engelska landslagsmålet, men i den historien är han knappast mer än en parantes. Ett tydligt bevis på vilka problem England hade med målvaktsposten en tid.
Så är vi här nu. Säsongen har startat. Andreas Isaksson har inte spelat en enda sekund. Skadad från första början och David James upplever en ny vår denna höst i Portsmouth. Efter fem spelade omgångar har han fortfarande inte släppt in något mål och lördagens seger borta mot Charlton var lagets fjärde.
Portsmouth är årets överraskning så här långt och givetvis hyllas tränaren Harry Redknapp. Tja, han har i alla fall köpt bra.
Isaksson missade helgens match mot Blackburn också, men till nästa lördag ska han vara tillbaka, sägs det. Låt oss hoppas det för svensk landslagsfotbolls skull och för Manchester Citys skull. För när affären räknas ihop är jag övertygad om att City trots allt dragit det längsta strået i den här affären.
Veckans hetaste: Andy Johnson. Everton har värvat en skyttekung av rang. Med Johnson i laget kan Liverpoolgänget bli en obehaglig överraskning för många i ligan.
Veckans kallaste: Sheffield United. Förlorade nykomlingsmötet mot betydligt hetare Reading och efter fem omgångar är laget ännu utan seger.    
Veckans snackis: Tv-programmet Panorama som på tisdag tar upp mutor inom ligafotbollen i England. Det är nog många klubbledare, tränare och agenter som är oroliga för vad som kommer att avslöjas.

Italien

Bara tre omgångar spelade, men redan nu finns tydliga tendenser. Som att Zlatan Ibrahimovic går mot en bra säsong och att Palermos David Di Michele är på väg mot sitt stora genombrott.
Inter har uppträtt ojämnt så här långt, men Zlatan tycks varken påverkas av landslagstjafset eller ryktena om tränaren Roberto Mancinis avgång.
När Inters spel började gå i stå mot Sampdoria i lördags var det Zlatan som jobbade igång laget igen. Han utmanade, sprang på omöjliga bollar och applåderade lagkamraternas ibland inte helt lyckade försök. Zlatan gav allt. Det var hans första match inför hemmapubliken på San Siro och den skulle vinnas.
Nu blev det ändå bara 1–1, men med sitt slit vann han Inter-fansens omedelbara sympati. I helgen möts de två igen, Inter-fansen och Zlatan. Nu i matchen hemma mot Chievo. Kanske får de också anledning att jubla ihop den här gången.
En som jublat flera gånger om i säsongsinledningen är Palermos David Di Michele. Di Michele har hunnit bli 30 år, men det känns ändå som det blir den här säsongen då han verkligen gör sig ett namn.
Veckans hetaste: Gianluca Pagliuca. Ascolis veteranmålvakt är nu tidernas näst meste Serie A-spelare. I helgen gjorde 39-åringen sin 571:a match och gick därmed om Dino Zoff. Vem som spelat flest? Paolo Maldini, förstås.
Veckans kallaste: Roberto Mancini. Sitter redan löst i Inter.
Veckans snackis: Francesco Totti. Skulle ta ett uppehåll från landslaget, men är redan aktuell för en comeback.

Spanien

I en fotbollsvärld där klubbkänsla numera är lika sällsynt som ett behagligt vinterklimat i Sverige är det befriande att följa Fernando Torres. 22-åringen har i veckan förnyat ytterligare en gång med Atlético Madrid till år 2009. Sitt Atlético som han började spela i som barn. Han hade kunnat gå till vilken superklubb som helst efter sitt succé-VM.
Atlético är ingen superklubb. Det är en stor klubb men det är tio år sedan klubben vann en titel.
– Jag vill vinna titlar med Atlético, säger Torres. Och det har lagkaptenen sagt ett bra tag nu.
De rödvita har ett bra lag på gång men jag tror inte att Atlético lyckas i år heller. De andra lagen är för bra helt enkelt. Men Torres ska ha cred för att han stannar i sin moderklubb.
Veckans hetaste: Vet inte om det är så hett. Men storyn är underbar. I helgen dömde den assisterande Rodríguez Vallejo straff i matchen mellan Almería och Cádiz i den spanska andradivisionen.
Problemet var att det skedde fem-sex meter u t a n f ö r straffområdet … Marca kallar tilltaget ett av de största domarmisstagen i den spanska fotbollshistorien. Vallejo var dock stor i veckan och beslöt sig att stryka sig från nästa match.
Veckans kallaste: David Beckham. Petad i klubblaget. Petad i landslaget. Poor Becks …     
Veckans snackis: Athletic Bilbao. Krisen är enorm i den anrika klubben. Nu kommer presidenten Fernando Lamikiz att avgå. Bilbao har aldrig åkt ur den spanska ligan.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset