Deniz Butros, Malin Björk och Ana Süssner Rubin är Vänsterpartiets toppkandidater i EU-valet.
Deniz Butros, Malin Björk och Ana Süssner Rubin är Vänsterpartiets toppkandidater i EU-valet.

Krafttag för klimatet och mot högerextremism är de frågor som Vänsterpartiets toppkandidater kommer driva i EU-parlamentet. Det skriver kandidaterna i Metros stora enkät.

Överst på Vänsterpartiets lista står Malin Björk som valdes in i parlamentet 2014.

– Hon har lång erfarenhet av Bryssel och är väldigt etablerad där. Dessutom är hon en allmänt omvittnad skicklig politiker på det sättet som det kan vara när man tillhör ett mindre parti från ett mindre land. Genom att vara duktiga politiker kan de få ett namn. Malin Björk, Cecilia Wikström (L) och Fredrick Federley (C) har alla tre på olika sätt etablerat sig, säger Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

LÄS MER: Ledarskribenter: De blir vinnare och förlorare i EU-valet

Både Ana Süssner Rubin, som står på plats två, och Deniz Butros, på plats tre, är relativt okända.

– Man vill ha en grupp som appellerar i bredare folklager. Sen vet man inte hur många de tänker sig ska komma in, de behöver gå upp en del för att få två parlamentariker, säger Magnus Blomgren.

Toppar med kvinnor

Vänsterpartiets lista sticker också ut eftersom att de fem första kandidaterna på valsedeln är kvinnor.

– Motsatsen skulle vara väldigt problematisk men jag vet inte om de vinner så mycket det. Men vi ser att när det kommer till hur män och kvinnor röstar så blir det allt mer tydligt att kvinnor röstar mer till vänster och män mer till höger, säger Magnus Blomgren.

Malin Björk

Malin Björk.

Ålder: 46 år

Kommer från: Göteborg

Bakgrund: Valdes som ledamot i Europaparlamentsvalet i Sverige 2014. Var med och startade och drev det feministiskt-lesbiska nätmagasinet Scumgirl.

Vem är du?

Jag heter Malin Björk, är 46 år och bor nu med min sambo och två barn i Bryssel. Jag har en bakgrund som aktivist och har mångsysslat i många år. Dels jobbade jag på en NGO för kvinnors rättigheter och drev samtidigt både ett online- och ett pappersmagasin med andra aktivister. Idag som EU-parlamentariker fortsätter jag ha nära band till de folkrörelser som är så viktiga för att forma vår framtid. Jag är också med i DJ-duon Lesbiska lobbyn och tycker om att läsa romaner. Som gammal vänstermittfältare ser jag fram emot att följa fotbolls-VM i Frankrike i sommar!

Vilka frågor kommer du att driva?

Jag kommer att fortsätta att driva på för att skapa ett mer jämlikt, öppet och demokratiskt Europa som står upp för alla människors lika värde. Det handlar till exempel om att skapa en human flyktingpolitik och att försvara och flytta fram kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Jag kommer växla upp arbetet mot klimatförändringarna, vår tids stora ödesfråga – för utan en planet spelar det ju ingen roll vilken politik vi för på något av de andra områdena. Vänsterpartiet har också tagit ledartröjan i att kräva krafttag mot storföretagens skatteflykt. Det arbetet kommer jag fortsätta.

LÄS MER: Partierna: Så många miljoner lägger vi på EU-valet

 Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Det viktigaste är att man röstar på Vänsterpartiet så att vi blir fler i EU-parlamentet. Vänsterpartiets politik för jämlikhet och mänskliga rättigheter är den tydligaste motkraften mot de högerextrema krafterna som vill begränsa våra liv och vi är den tydligaste rösten för klimaträttvisa. Som toppnamn för jag naturligtvis fram hela partiets politik i EU-valet och gör det med växande erfarenhet och energi. Jag brinner inte bara för feminism och en human flyktingpolitik utan även för klimatet, för jämlikhet, och för arbetstagares rättigheter.  

Ana Süssner Rubin

Ana Süssner Rubin.

Ålder: 38 år

Bakgrund: Har varit drivande i frågan om sex timmars arbetsdag och är arbetsrättsjurist.

Vem är du?

Jag jobbar på Vårdförbundet och bor med min man och våra söner i Malmö. Min uppväxt med en lågbetald, deltidsarbetande mamma har präglat mig. Jag fick nog av orättvisor och gick med i Ung Vänster 1998. Sedan dess har jämlikhet, antirasism och feminism varit ledstjärnor för mig.

Vilka frågor kommer du att driva?

EU:s miljöfarliga subventioner behöver stoppas! Vi kämpar för gröna jobb och utbyggda järnvägar genom Europa. Klimatsmart resande ska gynnas, inte vinstjagande flygbolag som förstör miljön. EU måste sluta utnyttja och ställa arbetare, från olika länder, mot varandra. EU måste förändras i grunden och skriva in ett socialt protokoll.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

En röst på Vänsterpartiet är en röst på ett Europa för alla, inte bara för de rika. Jag står upp för fackliga rättigheter när EU inskränker strejkrätten. Jag tänker se till att EU jagar skattesmitare, inte flyktingar. I EU-parlamentet tänker jag förhindra EU:s utvecklig mot överstatlig superstat, där makten flyttas allt längre bort från folket.

LÄS MER: Enkät med S tre toppkandidater i EU-valet: ”Saknar ett riktigt stjärnnamn”

Deniz Butros

Deniz Butros.

Ålder: 27 år

Kommer från: Norrköping

Bakgrund: Har haft flera olika förtroendeuppdrag i Vänsterpartiet, däribland ledamot i partistyrelsen.

Vem är du?

Jag är uppvuxen i Haninge utanför Stockholm men bor sedan 2010 i Norrköping med min familj. Arbetar som energi- och klimatstrateg och är kommunpolitiker vid sidan av mitt heltidsjobb. Jag har även arbetat två år som politisk sakkunnig i Europaparlamentet med klimat- och migrationspolitik.  

Vilka frågor kommer du att driva?  

Jag oroar mig för klimatförändringar och den ökande rasismen. Det behövs en rättvis klimatomställning och verklig förändring. Rasismen finns överallt i vardagen och i politiken. Jag kommer att arbeta för att stoppa rasistiska lagförslag som gör skillnad mellan människor. Det handlar om mänskliga rättigheter.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

En röst på Vänsterpartiet är en röst på ett Europa för alla, inte bara för de rika. Det behövs ett nytt europeiskt samarbete som sätter människor och klimat före fossilbolagen och lobbyisterna. Vi lever i en allvarlig tid, men det finns också mycket hopp. Tillsammans med andra vänsterpartier i Europa arbetar vi i Vänsterpartiet för en väg framåt för ett rättvisare samhälle.

LÄS MER: Partierna: Så många miljoner lägger vi på EU-valet

I Metros serie inför EU-valet ställer vi frågor till de tre toppkandidaterna i varje parti. Här hittar du svaren från de andra partierna.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset