Bekhal kebab, Vårbergsplan 13

3 av 5

I en stad där vi, fram till alldeles nyligen i alla fall, inte direkt varit bortskämda med billig, vällagad snabbmat så har veteranen Amida kolgrill på Folkungagatan förtjänat en särskild plats i Stockholmarnas hjärtan. Det sägs vara såväl Mattias Dahlgrens som New Yorkkocken David Changs favoritsnabbmatställe i stan och jag har till och med hört talas om folk som flyttat till samma hus för att de så snabbt och enkelt som möjligt få sin dagliga fix Adanarulle. Och med all rätt: den rökiga, flammande kolgrillen ger härliga snabbmatskickar så fort man stiger in i lokalerna och Amidas kebabspett är alltid perfekt saftiga och med en otrolig kolgrillad smak. Och lyckas man pricka in en dag när brödet också är relativt nybakt så är det utan tvekan en av Stockholms bästa tallrikar – oavsett prisklass.

Nu har det dock börjat tisslats och tasslats om en möjlig utmanare. Det senaste halvåret har jag hört foodies och kebabälskare prata om Bekhal kebab i Vårberg, ett tunnelbanestopp från Skärholmen, som stans bästa och självklart måste jag ta mig en titt. På utsidan av Vårberg centrum, dit loppisen som förut låg i Skärholmen har flyttat, ligger Bekhal i en spartansk lokal. Bara ett par bord, en kyl med läsk och yoghurtdrycken ayran samt ett bord för kaffe och pickles. Själva grillen kanske inte är så iögonfallande, mer ett hål rakt in i väggen, men samtidigt finns faktiskt inget som lovar så gott som en bädd av glödande kol. Man VET att det kommer bli bra.

Menyn är enkel: två spett med bröd, pommes eller ris för runt en hundring. Ett för 50. Det finns kebabspett med lammstek, lammfärs och kyckling. Vid mitt besök har de också lammlever som en dagens special. Problemet med tråkigt tunnbröd löser de elegant genom att helt enkelt baka ett eget. Det kommer ut alldeles nybakt och fullt av vackra blåsort. Köttet är genomgående saftigt, med fantastisk grillsmak. Överlägset bäst är dock Bekhals shish kebab, vilket är vad de kallar sina spett med kryddad lammfärs. Knapprig, saftigt, rökigt. På tallriken ligger även två hårdgrillade bitar tomat, en chili och persilja. Pickles och rå lök får man hämta själv. Och that’s it. En del av mig gillar verkligen den brutala enkelheten medan en annan längtar efter någon slags ezme, tzatziki eller annan kryddig sås att ha till.

Men samtidigt: Nybakt bröd, grillat kött.

Behöver man egentligen något mer?

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset