Enkelt och gott i Hipstergalleria En modern bistro av citysnitt konstaterar Metros krogrecensent Jonas Cramby om den nyöppnade Hornstullskrogen.
Enkelt och gott i Hipstergalleria En modern bistro av citysnitt konstaterar Metros krogrecensent Jonas Cramby om den nyöppnade Hornstullskrogen.

Jonas Cramby blir varm i bröstet av att kliva in i nystartade gallerian Tjoget. Här ligger nya Linje 10 – ambitiös, god, enkel och prisvärd.

Den nyöppnade Hornstullskrogen Linje 10 är en tredjedel av Tjoget – den nystartade lilla galleria som den mindre nogräknade samtidssatirikern antagligen inte skulle tveka att sätta prefixet ”hipster-” framför. För förutom att käka lunch eller middag här ska man också kunna fika på det ännu ej öppnade pattisseriet Bisou Bisou och bli rakad med kniv eller få en ny skäggfrisyr hos old-schoolbarberaren Roy & Son. 

Inspirationen ska komma från Sydeuropa och trots att Tjoget ligger i ett nybyggt hus på Knivsöders allra gråaste gatstump blir det faktiskt lite varmare i bröstet när man stiger in i lokalerna. Herrfrisersalongen ser så trevlig ut att de får vaxa mina knävelborrar när som helst och Linje 10 är en modern bistro av citysnitt, komplett med schackrutigt golv, ett par chambre separé och en fantastisk vacker zinkbar som centrumpjäs. 

Menyn består, som tur är, inte heller bara av det vanliga gamla småtrötta franska bistromöget. I stället får klassikerna samsas med så väl spanska som italienska favoriter. De ambitiösa trerättersluncherna, som Linje 10 nog är ganska ensamma om på den här sidan av stan, kostar 105 kronor för en rätt, 150 kronor för två och 195 kronor för en trerätters. 

Dagen då jag förärar stället med ett besök käkar jag  en terrin med picklade grönsaker och en långkokt bit nötrevben med vita bönor som båda är så goda att 150 kronor måste anses som oerhört prisvärt. När jag och mitt sällskap kommer tillbaka på kvällen bjuder Daniel Gustavsson, tidigare kökschef på F 12, på mer av samma sorts rustika bistromat.

Vi äter en blomkål med hollandaise (105 kronor) som är så smaskig att den lyckas omvända mitt egentligen blomkålshatande sällskap medan jag kastar mig över en tallrik stekt kalvbräss (165 kronor) med brynt smör och en höstäppelkompott som är så söt att en knivsudd räcker. 

Till huvudrätt äter vi sedan en rejäl kalv-entrecôte med oxmärg, hasselnötter och silverlök (285 kronor) och en helgrillad dorade med panzanella, sardeller samt en tomat- och brödsallad (210 kronor). 

Båda rätterna så enkla och goda att de även skulle göra en glad på en uteservering, någonstans i Sydeuropa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend