Janne Andersson var besviken men stolt dagen efter VM-kvalförlusten mot Frankrike. I träningsmatchen mot Ungern får han klara sig utan ljumskskadade Albin Ekdal.
Janne Andersson var besviken men stolt dagen efter VM-kvalförlusten mot Frankrike. I träningsmatchen mot Ungern får han klara sig utan ljumskskadade Albin Ekdal.

En natts sömn kunde inte ena de splittrade känslorna från VM-kvalet mot Frankrike på Stade de France.– Det här är en sån där jobbig bearbetning av en match. Man är kluven, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Å ena sidan en sensationellt stark prestation, å andra sidan en 90 minuters smått heroisk insats som resultatmässigt inte gav annat än en hedersam 1–2-förlust.

– Som vi genomförde matchen är det nästan som om man hade blivit besviken med ett kryss och så får vi ingenting. Jag är enormt besviken fortfarande, säger Andersson.

Varpå han fyller i:

– Stolt är ofta ett ord som missbrukas, men i går var jag stolt. Det är så mycket som är bra och ändå får vi ingenting med oss.

Positiva reaktioner

I kvaltabellen står landslaget på sju poäng efter årets fyra matcher. Klart godkänt, tycker Andersson, med tanke på den korta tid han och spelarna har jobbat tillsammans.

– Det har varit fyra olika matcher och det har varit jätteroligt att se killarnas förmåga att ta åt sig hur vi vill spela. Det har varit olika matcher och olika grejor vi har fått jobba med. Vi har lagt på grej efter grej och de har tagit till sig det. I natt när jag låg och klurade slog det mig att det bara var fem spelare kvar i startelvan från matchen mot Holland.

I såväl traditionella som sociala medier var ett tema entydigt. Fotbollslandslagets start på VM-kvalet under Janne Anderssons ledning ger framtidstro. Han hyllas för en tydlig spelidé där spelarna har klart för sig vad som förväntas av dem, individuellt och kollektivt.

TT: Vilka reaktioner har du mötts av hemifrån?

– Jag följer det ju inte på det viset, men jag har fått väldigt många sms där man tycker att vi gjorde en väldigt bra match och en del har försökt trösta.

– Den här gången har det bara varit bra grejor.

Ekdal ut, Fransson in

TT: Hur ser du på att så många tror på landslaget igen?

– Jag vet inte, men jag är glad över hur långt vi har kommit. Hur många steg vi tar vet jag inte, men det är mycket som är positivt just nu. En poäng i går och vi hade varit med i racet. Vi är fortfarande med, men det gör det ännu surare att vi inte fick någon. Det är något som stör mig så in i helsicke.

Mittfältaren Albin Ekdals skadeproblem gör att han lämnar samlingen och flyger hem till Hamburg. I stället kallas Alexander Fransson in från Basel.

– Han har varit med tidigare och kan komma in ganska friktionsfritt. Däremot tar vi inte in en mittback för Filip Helander. Där känner vi att vi har täckning, säger Andersson.

Annat lag på tisdag

När landslagsåret avslutas med vänskapslandskampen mot Ungern i Budapest på tisdag matchar förbundskaptenen ett i mångt och mycket annat lag än det mot Frankrike.

– Det blir många nya. Det är många som har varit med och stöttat under tre samlingar och som varit jäkligt bra på träningarna. Det har varit svåra laguttagningar ibland och nu är det andra som ska få komma in och visa att de vill vara med.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset