Ungdomarna sover på gatan och flera berättar att de i bland säljer droger för att få pengar till mat.
Ungdomarna sover på gatan och flera berättar att de i bland säljer droger för att få pengar till mat.

Ensamkommande marockanska barn och ungdomar lever på Stockholms gator, rapporterar Uppdrag Granskning. Många säljer droger för att överleva. Nu varnar polisen för den oroande utvecklingen.

Sedan några år tillbaka har hundratals ensamkommande marockanska barn sökt asyl i Sverige. Enligt polisen rör det sig om 200 barn och ungdomar bara på Stockholms gator, enligt SVT:s Uppdrag Granskning.

En del håller sig borta från svenska myndigheter i rädsla för att bli avvisade, eftersom deras chans att få asyl i Sverige är väldigt liten.

– Här i Sverige säger de att Marocko är ett fint land. Men det finns många fattiga människor där. Problemet är att när vi kommer hit och inte får någon hjälp så börjar vi göra skitgrejer, business, säger en pojke som kallar sig för Omar till SVT-programmet.

LÄS MER: Unga flyktingar pressar kommunerna​

Ungdomarna sover på gatan och flera berättar att de i bland säljer droger för att få pengar till mat. Enligt polisen är de flesta tonåringar men de har träffat barn som är så unga som nio år. Vissa blir utnyttjade av äldre kriminella och har begått bostadsinbrott och fickstölder för att livnära sig.

Nu varnar polisen för vad som händer om samhället inte hjälper ungdomarna.

– Om 10-20 år kommer alla de här att vara grovt kriminella om man inte gör något, eftersom de är uppväxta i den här hårda miljön. Om samhället satsar på dem så är det intjänade pengar många gånger om i framtiden. Lever man i den här miljön så blir man ju fostrad av den. Och att komma tillbaka till ett socialt liv är nog väldigt svårt, säger en polis till programmet. 

LÄS MER: Ensamkommande barn dumpas i Göteborg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset