En våg av personrån har det senaste halvåret svept över södra Stockholm. Nu startar söderortspolisen en särskild rångrupp för att krossa ligorna. – Det handlar om sammansatta ungdomsgäng som blommar upp och huserar ganska vilt, säger Leo Hoffman, chef för ungdomsgruppen vid söderortspolisen.

De senaste sex månaderna har personrånen i söderort skjutit i höjden. I de allra flesta fall handlar det om ungdomsgäng som rånat andra ungdomar, men trots insatser har polisen misslyckats med att stävja vågen. Nu startar söderortspolisen en särskild rångrupp med omkring fem fasta tjänster som ska arbeta permanent mot personrånen.

– Vi kommer nu att satsa framåt och skapa en speciell grupp för att just ta itu med problemen som är rätt stora i vårt distrikt, säger Leo Hoffman, chef för ungdomsgruppen vid söderortspolisen.

Cirka en tiondel av alla brott som kommer in till söderortspolisens ungdomsgrupp utgörs i dag av personrån. I de allra flesta fall har tillvägagångssätten varit snarlika och inte sällan förekommer våld och vapenhot för att komma över mobiltelefoner, pengar och smycken.

– De vanligaste offren är ungdomar och man går för det mesta på någon som är ensam på en plats. Det vanligaste är att man väljer ut sitt offer i samband med tunnelbana, centrumanläggningarna och andra knytpunkter och sedan följer efter, säger Leo Hoffman.

Just nu sitter tre män i åldrarna 17–19 år häktade misstänkta för att ligga bakom minst ett tiotal personrån mot ungdomar i söderort. Ligan är den senaste som ringats in och sprängts.

– Man kan säga att det är sammansatta gäng som blommar upp och huserar ganska vilt ett tag innan vi får stopp på dem. Det är ganska ovanligt att det är ensamma personrånare, säger Leo Hoffman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset