Medeltidsentusiaster samlades i södra England för att rekonstruera slaget vid Hastings.
Medeltidsentusiaster samlades i södra England för att rekonstruera slaget vid Hastings.

Det har gått 950 år sedan slaget vid Hastings ägde rum. Av den anledningen samlades medeltidsentusiaster i södra England på lördagen för att rekonstruera den mytiska drabbningen.

Runt 1 000 "soldater" representerade dels de normandiska invasionsstyrkorna ledda av hertig Vilhelm I av Normandie, mer känd som Vilhelm Erövraren, dels de anglosaxiska försvarsstyrkorna ledda av kung Harald Godwinson. Tillsammans bjöd de publiken på en timslång uppvisning av slaget.

I Storbritanniens historia var sammandrabbningen ett avgörande ögonblick eftersom Harald Godwinson stupade i slaget, som inleddes under en period då normanderna regerade sedan Vilhelm hade kommit till makten.

I det anglosaxiska rekonstruerade lägret förberedde två män lunch – en tjock brödskiva täckt med kött. Till det dracks mjöd.

Bortsett från ett antal portabla toaletter och en kamera från BBC fanns varken duschar, elektricitet eller mat som introducerades i Europa förrän långt senare, som potatis och tomat. Allt skulle vara så tidsenligt som möjligt.

– Slagfältet är som det var. Det är mycket unikt. Det är som om du stred vid slaget om Verdun (under första världskriget), sade Michael Sadde, som deltog i rekonstruktionen som Vilhelm.

– Sådana här landskap har på andra platser blivit täckta av betong. Här har det varit bevarat i 950 år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset