Metros krogskribent Jonas Cramby har ätit på Indio kitchen.

Indio kitchen, Kocksgatan 52

4 av 5

Slår man sig ner på lågmälda, nyöppnade sushibaren Indio kitchen utan att veta var man hamnat kanske det dröjer ett tag innan man upptäcker att allt inte står riktigt rätt till. Det spelas svängig latinsk musik i den annars japanskt minimalistiska lokalen, misosoppan har lime och rödlök istället för tofu, det serveras ceviche som förrätt och sushin är toppad med typiskt sydamerikanska grejer som rocoto-chili, casavarot och frasig sötpotatis. Men vad i… Det är dock inte så skumt som det låter. Den underliga stilblandningen är nämligen varken resultatet av okunskap eller någon överambitiös kock som känt sig kreativ och uppfunnit en ny slags ”fusionkök”. Nej, Indio kitchen serverar något som kallas nikkei. Det vill säga det slags peruansk/japanska crossoverkök som kom till när en massa japaner arbetskraftinvandrade till Peru i slutet av 1800-talet och började använda lokala peruanska råvaror till att laga traditionella, japanska rätter. Resultatet blev kort sagt: Kryddstark sushi.

Precis vad man saknat, eller hur?

Idag har stilen börjat spridas över klotet och det finns peruansk/japanska sushihak i en mängd storstäder – till och med El Bullis Ferran Adrià har öppnat nikkeikrogen Pakta i Barcelona.

Så hur är då Indio kitchens version? Vi beställer en Chef’s table, sushikockens val, för 435 kronor och käkar den vid bardisken. Först ut en god sydamerikansk misosoppa raskt följt av en skål ceviche som är härligt syrlig med knapriga bitar rostad majs men kanske lite stor för att serveras i en avsmakningsmeny. Man vill ju inte bli tjuvmätt på rå fisk innan man ska äta rå fisk ju. En underbar bit sotad tonfisk med ett stekt vaktelägg bryter snart syrafesten i våra munnar för att snart följas av en chilistark sushirulle med majjo och sötpotatiskrisp. Gott!

Tallrikarna med sashimi och sushi som följer kanske varken har elegansen eller den överjävliga fiskkvalitén hos till exempel ställen som Sushi sho eller Råkultur. Istället är det större, mer valhänta bitar som serveras. Men vad Indio kitchen kanske saknar i förfining, tar de igen i upptäckarlust, entusiasm och ren och skär moffglädje.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset