Denzel Washington gör sin första uppföljare i karriären.
Denzel Washington gör sin första uppföljare i karriären.

Hollywoodveteranen Denzel Washington återvänder i actionfilmen ”Equalizer 2” – hans första uppföljare i karriären. Nu berättar han om beslutet att reprisera rollen som Robert McCall och hur det är att se sin son följa i hans fotspår.

Den första ”Equalizer”-filmen kom ut för fyra år sedan och blev en publiksuccé. Nu är det dags för den tvåfaldigt Oscarsbelönade Denzel Washington, 63, att återigen kliva in i rollen som Robert McCall, en pensionerad man som tidigare jobbade inom en säkerhetsorganisation.

I den första filmen hjälper han en ung och utsatt flicka. I ”Equalizer 2” blir det mer personligt för McCall, som nu jobbar som taxichaufför, när han söker hämnd efter att en av hans få nära vänner mördats.

Första uppföljaren i karriären

På frågan om vad i rollfiguren som tilltalar honom svarar Denzel Washington:

– Det är inte så att ”oooh vad jag älskar det, jag kan inte bärga mig att få göra det igen”. Jag tolkar roller, det är vad jag gör. Det här var en roll jag tyckte om att tolka, och de kom med en bra historia.

LÄS MER: ”20 filmer du måste se innan du dör”

Intressant nog är det här den första uppföljaren i Washingtons långa karriär.

– Det som exalterar mig är när jag gör något nytt. När det gäller det här manuset var det nya territoriet förhållandet till Susan, Melissa Leos karaktär, och förhållandet med den unga pojken Miles, spelade av Ashton Sanders, säger skådespelaren och fortsätter:

– Den här filmen är mer en personlig resa för McCall, för det handlar om vad som händer med människor som han har släppt in i sitt liv. Han var en man som inte skulle släppa in någon och nu när han öppnar sig för ett par människor så blir det inte bra.

Filmen innebär att han återförenas med regissören Antoine Fuqua, som regisserade både ”Equalizer” och ”Training day”.

– Tycker inte om honom, svarar Washington med ett leende på frågan om hur det var att jobba med Fuqua igen.

– Jobba aldrig med honom. Vad har han gjort för mig? Så jag vann en Oscar med honom? Vem bryr sig. Nej då, han är en nära vän. Och en väldigt begåvad filmskapare. Vi letar redan vidare efter nästa projekt.

Sonen följer i hans fotspår

Washington började sin skådespelarkarriär i teaterproduktioner i New York, innan han gick över till vita duken. Nu har även ett av hans barn, 34-årige John David Washington, börjat landa allt fler stora roller i Hollywood.

– Jag visste att min son skulle bli en bra skådespelare – han är en, säger han stolt.

– Han växer som skådespelare. Det är någonting som han verkligen vill göra. Jag är så glad för hans skull.

LÄS MER: ”Här är de bästa filmerna på Netflix 2018”

Han tror att sonens framgångar är ett bevis på att filmindustrin är väldigt annorlunda i dag från när han själv började skådespela.

– De tänjer på gränserna. Det är upp till dem. Men de gör det. Jag är säker på att någon försökte avskräcka Ryan Coogler (som regisserade Marvels succéfilm ”Black Panther”, reds. anm.), men det fungerade inte.

På ett faderligt sätt råder han unga människor som söker framgång i den stora världen att hitta vad de älskar att göra.

– Gör det som du brinner för. Håll det enkelt. Ge aldrig upp. Tro på dig själv. Arbeta hårt, arbeta hårdare, se till att du arbetar hårdast.

”Equalizer 2” har svensk biopremiär den 24 augusti.

FAKTA: Denzel Washington

Namn: Denzel Hayes Washington, Jr.

Från: Mount Vernon, New York.

Ålder: 63.

Familj: Frun Pauletta Washington och barnen John David, Olivia, Katia och Malcolm.

Utmärkelser: Har vunnit två Oscar, 2002 för bästa manlig huvudroll i ”Training day” och 1990 för bästa manliga biroll i ”Ärans män”. Har varit nominerad ytterligare sex gånger.

Aktuell: Med ”Equalizer 2”, svensk biopremiär den 24 augusti.

Av: Georgia Humphreys/Press Association/The Interview People. Översättning och bearbetning: Natalie Demirian

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om film