En barnsko på platsen där attentatet ägde rum.
En barnsko på platsen där attentatet ägde rum.

Självmordsbombaren som dödade minst 51 människor på ett bröllop i Turkiet var ett barn, enligt president Erdogan.Turkietexperten Umut Özkirimli säger att mycket pekar på att IS ligger bakom attacken.

Gästerna var på väg att lämna bröllopet i miljonstaden Gaziantep i sydöstra Turkiet när sprängladdningen briserade från ingenstans, berättar ögonvittnet Gülser Ates för dagstidningen Hürriyet. Gülser Ates vilade sig i en av stolarna på gatufesten – en vanlig sedvänja i Turkiet under sommarens varma nätter – när den plötsliga tryckvågen kastades samtalspartnern rakt mot henne.

– Grannen dog på mig under explosionen, säger Gülser Ates enligt nyhetsbyrån AFP.

Hürriyet skriver att bröllopsparet vårdats på sjukhus efter attentatet, men att skadorna inte är livshotande.

Bombaren var 12-14

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger i ett framträdande i tv-kanalen NTV att den misstänkte självmordsbombaren är mellan 12 och 14 år. I attacken dödades 51 människor och 69 skadades, av dem har 17 allvarliga skador, säger Erdogan.

"Vårt land och vår nation har återigen endast ett budskap till dem som angriper oss – ni kommer inte att lyckas", sade presidenten i ett skriftligt uttalande tidigare under dagen.

Turkiska säkerhetsstyrkor letar efter två personer som kom till bröllopet tillsammans med den misstänkta självmordsbombaren, och som sedan flydde platsen, enligt nyhetsbyrån Dogan.

Gemensam nämnare

Det är ännu oklart exakt hur attentatet genomfördes och vem eller vilka det riktades mot. Några ledtrådar finns dock: Brudparet var tidigare bosatta i den kurddominerade regionen Siirt men tvingades fly till Gaziantep på grund av striderna mellan PKK och militären. Det prokurdiska partiet HDP uppger att flera partimedlemmar fanns närvarande. Bröllopet hölls i den till stora delar kurdiska stadsdelen Sahinbey, och flera medier rapporterar att många av gästerna var kurder.

Starkt symbolvärde

Umut Özkirimli, Turkietexpert på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, säger att mycket tyder på att Islamiska staten ligger bakom attacken, och att kurder var målet: PKK genomför inte självmordsattacker, och de inriktar sig inte specifikt på civila, enligt Özkirimli. Gaziantep är också den stad i Turkiet där IS är mest aktivt med många vilande celler.

– Det hade förmodligen varit ännu värre att skicka en självmordsbombare till en skola, men det går inte att hitta en skola i Gaziantep med enbart kurdiska elever, säger Umut Özkirimli till TT.

Ett motiv kan vara att hämnas på kurdiska YPG:s militära framgångar mot IS i norra Syrien. Attentatet kan samtidigt vara ett svar på Turkiets förbättrade relationer med Ryssland och Iran som båda deltar på den syriska regimens sida i kriget mot IS, eller ett försök att provocera fram konflikter mellan kurder och turkar, förklarar Özkirimli.

– Det är på många sätt som att slå tre flugor i en smäll, säger han.

Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Eyyup Burun/AP/TT
Människor samlades utanför lokalen där bröllopet hölls.
AP/TT
Döda och skadade bars till ambulanser.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset